Мерките срещу разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС) в Европа издигат нови огради по границите между някои от страните-членки на ЕС.
 
 
Поредното защитно съоръжение ще бъде изградено между Франция и Белгия, макар и не по цялата дължина на границата между двете страни. Франция взе това решение, след като миналия месец белгийските власти откриха вируса на чумата при диви прасета на няколко километра от френската граница, съобщи Ройтерс.
 
Белгия реши да бъдат избити няколко хиляди свине в заразената зона, за да не допусне заболяването до фермите, а страната е изправена пред ембарго върху износа на живи прасета и продукти от тях за страни като Китай и Южна Корея. Китай също се бори с епидемия от чума по свинете.
 
Френските власти забраниха лова и други дейности в граничната зона, а префектурата Мьорт е Мозел ще започне днес да изгражда оградата. Съоръжението ще покрие част от границата, а по пътища и други места, които не могат да бъдат отцепени с ограда, ще се прилага третиране с репеленти - препарати, които отблъскват дивите свине.
 
Министерството на земеделието на Франция заяви, че подробностите около оградата все още не са уточнени. Очакванията са, че изграждането й ще отнеме около седмица.