Променени са вече ставките за компенсиране на собствениците на животни, евтаназирани заради чумата по дребните преживни животни.
 
 
Съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Симеон Караколев съобщи това пред Фермер.БГ, след като се срещна в събота в пострадалото село Шарково с министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.
 
„На този етап министърът предлага 190 лв. компенсация за обикновените овце, като за овцете под селекционен контрол и за козите все още няма ставка. Всички собственици заедно несъгласие с предложените 25 лв. на глава компенсация за млякото – за избитите животни и за засегнатите от карантината стопанства. Отново настояват за 40 лв. – това е ставката, която и НОКА предложи”, коментира Симеон Караколев.
 
Пресцентърът на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) потвърди информацията. Днес министър Порожанов се е срещнал със земеделски стопани, чиито животни подлежат на евтаназиране. Той им е обяснил, че ако не се предпримеат бързи мерки, има опасност заболяването да се разспространи в други общини и области, и на България да бъдат наложени ограничения за изност на продукти от овце и кози – мляко, сирене, месо.
 
„Въпреки че разчетите по пазарни цени показват обезщетения от средно 225 лв. за животни под селекционен контрол и 140-150 лв. за останалите, министърът се ангажира компенсациите да бъдат завишени до минимум 190 -200 лв. на евтаназирана коза или овца. Готовност за изплащане на средствата имаше още от понеделеник, като ще бъде направено бързо преизчисление на компенсациите за завишаването им", съобщиха от МЗХГ. 
 
 
Оттам допълниха, че регистрираните земеделски стопани ще получат парите по банков път, а за останалите ще бъде направена организация да вземат средствата си на място в кметствата в селата. Преди ден министерството обяви, че стопаните ще трябва да подават заявления за обезщетенията в областните градове.
 
Министърът се е ангажирал, че ако има стопани, които не искат  да получат средства като компенсация за евтаназираните животни, ще им бъдат осигурени идентични животни, които да отглеждат след като бъдат изпълнени мерките за биосигурност в засегнатите общини.
 
Симеон Караколев изрази възмущението си, че цяла седмица, след като пробите за инфекцията в Шарково са били потвърдени, нито един служител на земеделското министерство не е отишъл в това село, за да обясни на хората ситуацията. 
 
„Никакъв щаб, никаква организация, а директно ветеринари и полиция са влизали по къщите на хората, за да евтаназират животните. Така не може. На тях им трябва малко внимание, някой да им вдъхне кураж, да повярват, че има държава, че някой се грижи за тях. Това е нашият упрек. Ще кажем това в специално писмо до премиера, защото така не може”, допълни Караколев.
 
Снимка: pixabay.com
 
В село Шарково, сполетяно от чумата, има повече от 20 стопани, които отглеждат овце и кози. На трима от тях животните още не са евтаназирани, а трагедията за стопаните е огромна. Заразата преобърна живота и на баба Дора, която отказва да се раздели с козичките си, а видеото за любовта и мъката на жената трогна цяла България. 
 
По данни на Симеон Караколев, в трите села в района тези дни се унищожават общо около 3000 животни. 
 
„Хората казват: „Ние какво ще правим сега?” Това обяснявам: за тези хора овцевъдството и козевъдството не е бизнес. Това е начин на живот. Това им е поминък. Нямате си идея: стои старец на 93 години с 80 овце. Сутрин ги изпраща и вечер ги посреща. Хайде обясни на този човек, че ще му бъде платена компенсация”, обясни съпредседателят на НОКА.
 
От Асоциацията са категорично против от стопаните да се изисква да подават заявления в областните дирекции „Земеделие”, за да получат компенсациите си. Животновъдите имат протоколи за унищожените овце и кози и според НОКА тези документи са напълно достатъчни, за да може парите да се изплатят на място в селата.
 
Снимка: pixabay.com
 
„Казах на министъра: ще направите организация в кметството да изплатите парите на хората. Не е толкова трудно. Не може да имаш толкова хиляди администрация и да ти е проблем изплащането на компенсации на 50 човека.  А сега ще разхождат хора на по 70-80 години да пътуват до областната дирекция, да пускат заявления”, допълни Симеон Караколев. 
 
НОКА настоява стопаните да получат компенсациите си без бюрокрация и без да ги разкарват до областните градове. Асоциацията поддържа становището си, че обезщетението за унищожена обикновена овца трябва да бъде 200 лв., а за овца под селекционен контрол - 280-300 лв.
 
Организацията очаква също министър Румен Порожанов да покаже резултатите от изследванията на пробите в референтни лаборатории, тъй като местните хора не са виждали животно със симптомите на чумата по дребните преживни животни.