Португалска компания проявява огромен интерес към партньорство с български производители и преработватели на телешко, свинско и птиче месо, и риба, съобщиха от информационния портал на град Сливен. 
 
 
Фирмата е сред най-големите търговци и доставчици за магазини и ресторанти в Португалия. Българските производители могат да се обръщат към посолството в Лисабон или директно на посочения имейл на компанията: [email protected].
 
Световното производство на месо през тази година се очаква да бъде над средните количества за последните 10 години, но повишението в ЕС ще бъде под 1%. Сред основните фактори за увеличеното производство са по-ниските разходи за изхранване на животните, но евентуално поскъпване на фуражите и спад в цените може да застрашат рентабилността на сектора.
 
Производството на говеждо месо в България е основно от животни от млечни стада. Интерес към отглеждане на специализирани за месо породи се наблюдава едва в последните няколко години. Животните от тези породи са все още малко на брой, а кравите, декларирани с месодайно направление, са около 77 хил. през 2016 г. България е зависима от вноса на говеждо за задоволяване на нуждите на преработвателната промишленост, като вносът е основно от ЕС.
 
Произведеното количество говеждо месо в света ще надхвърли 70 млн. тона през 2017 г., което е с 1,33% повече спрямо предходната година, показват прогнозите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Организацията за храни и земеделие към ООН. С доста сходна прогноза — за ръст от 1,25%, е и Департаментът по земеделие на САЩ.
 
 
Свинското месо се радва на силен интерес в България. Производството в страната се характеризира с висока степен на индустриализация и вертикална интеграция. Все пак то все още не е достатъчно за задоволяване на търсенето, особено от преработвателните предприятия. Свинското месо е категорията с най-голяма стойност във вноса на селскостопанската продукция в страната, а количествата трайно нарастват през последните години. Произходът е основно от ЕС – Испания, следвана от Франция и Германия.
 
Свинското месо е най-търсеното червено месо в света. Изобилният и евтин фураж през последните години, както и подобряване продуктивността на свинете-майки допринесоха за ръст в предлагането. Всички прогнози показват ръст в производството на свинско месо с около 1,5-2 млн. тона през 2017 г. до 119 млн. тона. Според USDA ЕС ще изнася количества, близки до миналогодишните – около 3,3 млн. тона.
 
 
Пилешкото месо в България е най-търсеното от потребителите. Това се свързва най-вече с достъпните цени, на които се предлага. Местното производство успява в голяма степен да задоволи вътрешното търсене, но присъствие на пазара има и вносна продукция на конкурентни цени. Отрасълът се характеризира с висока степен на индустриализация, което позволява висока производителност. Птичето месо е сред важните експортни ниши на българското селско стопанство. Основни партньори на България са страните от Балканския полуостров.
 
Очаква се глобалното производство на птиче месо да се увеличи с 2% до рекордните 110 – 115 млн., т през 2017 г., а световният експорт през 2017 г. да нарасне с две на сто на годишна база. Силното търсене и все още приемливите цени на фуражите ще насърчат ръста. Увеличението в ЕС ще бъде около 1,7 – 2%, а в основата му ще бъдат страните от Централна и Източна Европа.