Възможно е възстановяване на цените на млякото в края на 2016 г. Това се посочва в анализ на Интелиагро. 2015 година беше трудна да млекопроизводителите. Изкупните цени на суровото мляко в ЕС се потопиха с близо 25% през лятото спрямо година по-рано. Спадът е глобален и от него не страдат само европейските фермери. Стопаните в цял свят се надяват на глътка въздух през 2016 г., но дали и кога ще дойде тя?
 
Мнозинството анализатори се обединяват около тезата, че известно възстановяване на пазара на мляко може да има едва през втората половина на 2016 г., пише в анализа. Проблемът от една страна е в нарасналото производство, което значително надхвърли търсенето и разбалансира пазара. Производството в топ 5 износителите на мляко в света – ЕС, Нова Зеландия, САЩ, Австралия и Аржентина, растеше средногодишно с 2%  или 5 млн. тона мляко, през периода 2010-2015 г. В по-голямата част от това време нарасналите обеми се абсорбираха от растящия китайски пазар, който в края на 2014 г., обаче, рязко намали вноса. Като добавим към това затварянето на руския пазар, разликата между предлагане и търсене изведнъж зейна на 8 млн. тона млечен еквивалент.
 
Производството в ЕС ще продължи да нараства и през 2016 г., но с по-бавни темпове. По оценки на Rabobank то ще надхвърли това от 2015 г. с 0,2%. Прогнозираният ръст на глобалната икономика в порядъка на 2-3% през 2016 г. също се очаква да раздвижи търсенето на мляко и млечни продукти в развиващите се страни.
 
През 2016 г. ще се запази високата конкуренция както на световните пазари, така и в ЕС. Ирландия, Дания, Холандия и Германия продължават да увеличават производството си, разчитайки на високопродуктивни животни и ниски маржове. В тази обстановка става очевидно колко важно е българските фермери да обърнат внимание на собствената си производителност и ефективност – нещо, за което алармирахме съвсем наскоро (повече виж тук), се обобщава в анализа.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!