Възможни са ограничения в излагането на животни по време на Националния събор на овцевъдите заради усложнената епизоотична обстановка със заболяването Заразен нодуларен дерматит. 
 
„Заради усложнената епизоотична обстановка в страната в следствие на заболяването Заразен нодуларен дерматит, сме в постоянна връзка с БАБХ и ветеринарните власти, за да може при всяко едно усложняване на ситуацията, да се предприемат мерки за опазване на фермите в северна България“, обяви на пресконференция Симеон Караколев, председател на Националната асоциация на млечните овце и Фондация Наследство в бъдещето, които организират Събора, предаде репортер на Фермер.БГ. 
 

 
По думите на Караколев стана ясно, че в случай, че болестта не бъде овладяна, ще се наложи да се ограничи допускането на овце, кочове, агнета и кози на събора, тъй като те пренасят заразата по едрите животни, а приоритет номер едно сега е да се опазят фермите в Северна България от разпространяване на заболяването, подчерта Караколев. 
 
Националният събор на овцевъдите ще се проведе от 6 до 8 май край Петропавловския манастир, общ. Лясковец. За събитието пристигат представители на браншови организации от 18 държави, сред които Австрия, Азербайджан, Англия, Грузия, Италия, Литва, Македония, Унгария, Хърватия, Чехия, Черна Гора, Молдова, Румъния, Киргизстан, Таджикистан, Гърция, Германия и Йордания. 
 
Кръгла маса за овцевъдството
На 7 май в парк хотел Арбанаси – с. Арбанаси, те ще се включат в Кръгла маса на тема: „Състояние и перспективи на овцевъдството”. На форума ще бъде представен овцевъдния отрасъл в 13 държави от Европейския съюз, Молдова, Сърбия, Черна гора, Македония, Турция, Грузия, Азербайджан, Киргизстан, Таджикистан и др. Представителите на съсловните организации ще обменят опит и ще коментират  проблемите на бранша в различните държави. Пред чуждестранните участниците ще бъде презентирано и състоянието и перспективите на овцевъдството у нас. В дискусионната част на форума ще участват и представители на Министерство на земеделието, на Държавен фонд „Земеделие” , експерти, специалисти и учени. 
 
Йордански търговци на агнета
Йордански търговци на агнешко месо ще бъдат в България за срещи с животновъди по време на Петия национален събор на овцевъдите, като основно ще се проведат срещи с членовете на Асоциацията на млечните овце, съобщи Симеон Караколев.Посещението е част от изпълнението на европейски проект за Промотиране на български местни и млечни овчи продукти в трети страни, защитен от Асоциацията пред Европейската комисия.
 
Оборудване за ферми, фуражи, фермерски пазари
Изложителите на селскостопанска техника, оборудване за животновъдни ферми и фуражи по време на Събора на овцевъдите ще бъдат 17 фирми. 10 производители на местни и млечни овчи и кози продукти от цялата страна също ще се включат с представяне на собствана продукция, произведена директно от фермата. 
 
Официалното откриване на Петия национален събор на овцевъдите е предвидено в 11 часа на 6 май – Гергьовден, а сред официалните гости ще са посланиците на Беларус, Иран, Казахстан, Мароко, КНДР, Кувейт, Албания и дипломати от Русия и Молдова.