Природните условия за отглеждане на слънчоглед в нашата страна през тази година са по-лоши от миналогодишните, но през следващите два месеца може да настъпи обрат в полза на стопаните.
 
 
Това стана ясно от анализ на Центърът за икономически изследвания на селското стопанство (CAPA), озаглавен „Предвиждания за развитието на пазара на зърно и маслодайни култури“.
 
Критични за царевицата и слънчогледа е най-вече месец юли и в по-малка степен август. „Ако нещата продължат, както през последните два месеца, вместо относително ниски добиви е много вероятно да се отиде в противоположната крайност, за което има добри предпоставки“, отбелязват авторите.
 
През 2018/19 година се наблюдава сериозно свиване на площи със слънчоглед, заради намаляване на доходността и във връзка с регулациите.
 
„Ниските цени на слънчогледа през 2017/18 г. са причина както за орязване на площите, така и за предприемане на преструктуриране на това производство в следващите години в посока застъпване на повече високоолеинов слънчоглед“, отбелязва докладът на CAPA
 
Предвижданията на Центъра са, през следващите пет години средният размер на площите със слънчоглед в България да е около 766 хил. хектара, което остава доста под осредненото равнище за периода 2013-2017 г. – 850 хил. хектара.
 
При маслодайните култури в световен мащаб се очертава една много добра година по отношение на соята, рапицата и палмовото масло, което кара анализаторите да предвиждат по-скоро спад в цените.
 
При рапицата и слънчогледа последната 2017/18 година се оказа исторически връх в производството, което възлезе на 74,2 млн.т при рапицата и 47,2 млн.т при слънчогледа. 
 
По технологични причини запасите от тези култури – за разлика от зърнените, не са толкова важен фактор, който влияе върху пазара. Характерно за тази търговия е, че тя до голяма степен се определя от новата реколта – от настоящето производство.
 
Запасите при слънчогледа и рапицата са на равнища между 5-8% от общото годишно производство. Вследствие на тази конюнктура първоначалните очаквания бяха, че може да има натиск надолу върху цените, което се случи при слънчогледа и рапицата. 
 
При рапичното олио цените на пристанище Ротердам от реколта 2017/18 са с около 4% по-ниски отколкото тези през предходната година. При слънчогледа износните цени от Украйна за 2017/18 година се очертава да бъдат с около 7% по-ниски, отколкото през 2016/17 година, докато цените на олиото ще се окажат вероятно по-високи с 1-2%.