Бележките на овощарите и техните искания относно предстоящия прием по подмярка 4.1, който се очаква да стартира на 19 април, са взети под внимание с обещание да бъдат нанесени като корекции в насоките за кандидатстване. Това сподели с Агри.БГ председателят на "Съюза на дунавските овощари" Николай Колев след втората среща на работната група по подготвянето на подмярката.

Вижте как ще се точкува по приема за инвестиции

Браншовиците настояваха да не се отваря подмярка 4.1 в този вид, защото според тях все още има важни пропуски. От гледна точка на овощарите, проблем имаше с допустимите разходи за интензификация за овощните култури. По думите на Николай Колев референтните цени и допустимите схеми за засаждане за някои от културите са били много екстензивни. „Примерно за кайсията - 44 дървета в декар е схема от преди 30-40  години, в момента вече се садят по 200 дървета“, обяснява Колев и изтъква друг важен момент:

Настоявахме за увеличение на референтните цени за новите подложки, защото те са ин витро, слаборастящи и доста по-скъпи от старите. Освен това има нови сортове, които са перспективни за европейските пазари и за които допълнително се заплаща патент за всяко едно дърво. Настоявахме това да се включи. На първо четене срещнахме разбиране от тяхна страна, остава да видим".

Особено важно за представителите на земеделците на срещата във вторник е било и допълването и корекциите по точките 4.2, 4.3 и 4.4 от ранкинга. Най-общо казано, това са точките за напояване, опазване на околната среда и иновации. „По 4.4 доста неща не бяха включени – примерно електрически овощарски ножици“, коментира Колев и обърна внимание на болезнената тема – напояването:

Настоявахме да входираме проектите с предварителен документ от хидрогеолог и след това вече да покажем цялата документация по узаконяването на сондажа. 

Овощарите особено държат на това искане, защото на всички е ясно колко време отнема една процедура по узаконяване на сондаж. Напълно възможно е заради това да се пропусне иначе привлекателната подмярка. „А интензивно овощарство без поливка е почти невъзможно“, категоричен е Николай Колев и пояснява какво ще замести документа за узаконен кладенец в предстоящия прием:

„Хидрогеологът прави количествено-стоиностна сметка, казва на каква дълбочина е водата на даденото място, какъв диаметър трябва да е сондажа...На базата на този документ ние кандидатстваме и след това вече входираме и минаваме цялата процедура по узаконяване“.

По думите на Колев от страна на министерството е обещано предложените от бранша промени да бъдат нанесени в най-кратки срокове. Предстои още една среща, чиято дата все още не е ясна, на която ще се разгледат финалните документи за последно обсъждане, преди да стартира приема.