До 20 януари 2023 г. животновъдите могат да кандидатстват по помощта de minimis за покриване на разходите за клане, транспорт и административни документи в сектор „Говеждо месо“.

Гласувайте: Каква беше 2022-а година за Вас?

Вначалото на декември 2022 г. Управителният съвет на Държавен Фонд „Земеделие” (УС на ДФЗ) взе решение за отпускане на до 1 440 000 лв. по помощта. Тя има за цел да подкрепи родните производители да реализират отгледаните от тях говеда предвид геополитическата криза, предизвикана от агресията на Русия срещу Украйна, както и от продължаващите негативни последици от пандемията от коронавирус.

Говедата, предназначени за клане, следва да са отглеждани най-малко през последните 4 месеца до датата на клане в стопанството на земеделския стопанин, кандидат по помощта. Те трябва да бъдат продадени от стопанството директно на кланица за клане, заклани на ишлеме или заклани в собствен кланичен пункт/кланица на земеделския стопанин. Необходимо е закланите животни да бъдат на възраст от 10 месеца включително, до навършване на 24 месеца.

Помощта се предоставя за животните, заклани в периода 1 октомври 2021 - 30 септември 2022 г.

Размерът на подпомагането е до 180 лв. на заклано говедо.

Указанията по помощта са публикувани на официалната страница на Държавен фонд  „Земеделие“.