След 22 дни безводие кранчетата в Генерал Тошево отново ще текнат.
 
Това реши на свое заседание вчера Областният щаб за защита на населението от бедствия и аварии в Добрич, свикано от областния управител Красимир Кирилов. Водата ще потече след дадено частично разрешение от Министерството на здравеопазването, което е взето на основание представените протоколи от изследванията и в отговор на писма от МРРБ и ВиК-Добрич.
 
Писмо с тези указания е пристигнало до областния управител от главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кънчев. По-рано през деня кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров е провел спешни срещи с премиера Бойко Борисов и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. 
 
Частичното разрешение на практика означава ползването на ценната течност само за битови и санитарни нужди, а не за пиене. Очаква се Регионалната здравна инспекция да издаде заповед за частична отмяна на заповедта за спиране на водата от 25 април. Така от утре безводието в кв. „Пастир” ще бъде отменено и казусът с отровената с фунгициди вода ще бъде „частично” разрешен. 
 
Експертите, които участват в заседанието на Областния щаб в Добрич са единодушни и категорични, че това ще бъде отбелязано в протоколите и записано още, че водата е негодна за пиене. Д-р Николинка Минчева изрично посочи, че случаят със замърсяване на водопровода от пестициди е прецедент в страната, като добави, че наистина е притеснително дълго времето на безводието. 
 
Служители на община Генерал Тошево заедно с кметския наместник и полиция ще обходят по домовете жителите на квартала, за да ги информират срещу подпис, че водата не става за пиене. Това беше гласувано на заседанието на Областния щаб с цел да се предпазят хората от кв. „Пастир”. От писмото на главния здравен инспектор доц. д-р Кунчев става ясно, че са изследвани три от четирите активни вещества, за които е установено, че са „под границата на количествено определяне, съгласно използваните методи”.
 
От РЗИ допълниха, че през всички тези дни са извършени максимални действия за почистване на системата за водоснабдяване. 
В същото време потърпевшите домакинства сформираха Граждански инициативен комитет и настояват за цялостна подмяна на водопровода, тъй като в него са попаднали отровни пестициди.
 
В петиция жителите на квартала наричат дългото безводие „престъпното нехайство и издевателство на институциите над населението”. Засегнатите настояват за виновните лица да бъдат установен и ида си понесат наказанието. 
 
В края на заседанието на Областния щаб в Добрич зам.-директорът на ВиК-Добрич даде уверение, че дружеството е в готовност днес след 10:00 ч. да възстанови водоподаването.