Министерството на труда и социалната политика разработва нова ваучерна система за сезонната работа в сектор земеделие, обяви в Разград председателят на комисията по социална политика в Народното събрание д-р Хасан Адемов.
 
Както Фермер.БГ писа още в началото на март неправителствените организации от сектор Плодове и зеленчуци предложиха узаконяването на работната ръка да става чрез ваучерна система. „Ние проучихме как стоят нещата в другите европейски страни. Нашето предложение е да използваме ваучерна система за узаконяване на работната ръка, тоест за всеки отработен ден от дадения човек, ние като ЗП си закупуваме ваучер от регионалните бюра по труда. С този ваучер, чрез залепяне или по друг начин, ние ще отчитаме че даденият човек е работил на дадената дата в нашето стопанство, тъй като ние вземаме при плодовете с повечето декари 200-300 човека за 1 ден, на следващия ден почиват, на по-следващия ден пак ги наемаме и по този начин с ваучерите става много лесно администрирането на този вид работа“, посочи Николай Колев, председател на Съюза на Дунавските овощари.
 
Д-р Хасан Адемов обясни, че се очаква новата система да влезе в действие още през това лято. Работна група, заедно с експерти в различни сфери, включително представители на социалната комисия, изготвят законодателните промени. До началото на лятото се очаква да са влезли в сила промените в Кодекса на труда и Закона за насърчаване на заетостта, които ще дадат възможност за въвеждане на ваучерна система за сезонните работници в земеделието.
 
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!