От 1 до 30 юли 2015 г. се очаква да започне раздаването на втората част от ваучерите на земеделските стопани, които участват в схемата за намален акциз на горивото за селскостопански нужди. Това уверение е получила Националната асоциация на зърнопроизводителите от Земеделското министерство, съобщи за Фермер.БГ изпълнителният директор на НАЗ Наталия Тодорова. 
 
Министерството планира от 1 до 15 юни да се отвори втори прозорец за подаване на окончателните декларации за изразходвано количество гориво, тъй като над 3000 земеделски производители, които са кандидатствали на първия етап, не са си подали окончателните декларации в установения срок през месец февруари. 
 
За да не се стигне до възникването на 3000 проблемни казуса, при които МЗХ трябва да изиска ваучерите на земеделците от първия етат, от министерството са решили да се избегнат процедури по обжалване от страна на фермерите и са решили да отворят още веднъж прозореца за прием на окончателни декларации, обясни Тодорова.
 
Окончателната декларация има за цел да се изчисли реално какво количество гориво е изразходено през годината и съответства ли на прогнозното. „В случай, че съответства на прогнозното количество, земеделецът ще получи останалата част от ваучерите – 40%, ако е изразходено по-малко количество, се полагат по-малко ваучери и ако изразходваното гориво е повече, се полагат отново 40%“, обясни Тодорова. 
 
Очаква се от 1 до 30 юли да се раздава втората част от ваучерите на земеделските стопани, които участват в схемата за намален акциз на горивото за селскостопански нужди. 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!