Андриан Цаконски саботира вчерашния протест на животновъдите. Това коментираха пред Фермер.БГ членове на Асоциацията на млекопроизводителите. По време на планирания протест пред Министерството на земеделието и храните се събраха много малко фермери. По информация на Гошо Радев, член на УС на асоциацията протестът се е провалил, тъй като председателят Цаконски е убеждавал в телефонни разговори фермерите да не се включват в стачката пред МЗХ.

Това е недопустима постъпка от страна на Цаконски, най-малкото, защото преди седмица самият той публично заяви, че протести ще има всяка седмица, докато исканията на фермерите не започнат да се изпълняват. Освен това членовете на Асоциацията недоволстват и от едноличните решения на председателя си. Недоволни са и от това, че той обикновено сам ходи на срещите с министър Цветанов и ръководството на МЗХ.

Дали Цаконски ще остане на председателското място или ще си отиде от него, както и кой да защитава правата на животновъдите, ще се реши на заседанието на общото събрание на млекопроизводителите, което ще се проведе на 14 април (вторник) в Стара Загора.

И все пак макар и малко на брой, събралите се фермери коментираха основните си проблеме. По време на протеста те за пореден път алармираха, че изкупните цени на млякото са много ниски. В района на Павликени, например, мандрите изкупуват млякото за смешните 15 ст. за литър.

Млекопроизводителите изразиха и възмущението си и от управлението на МЗХ и министър Валери Цветанов, който „дава разни обещания”, а след това се оправдава с Европейския съюз и казва, че срествата за целогодишната субсидия ще започнат да се получават през декември 2009 (когато най-вероятно той няма да е в управлението). Животновъдите са притеснени, че средствата вече започват да свършват. Освен това те са получили обещание за субсидия на брой животно по 500 лв. до месец май. По-късно се оказа, че субсидията ще бъде в пъти по-ниска – 180 лв на животно. Сега фермерите настояват поне за 300 лв., но не са обнадеждени, че ще си ги извоюват.

Оказва се, че българските млекопроизводители в момента наистина са в безизходица. Освен проблемите със субсидирането на сектора им и трудния диалог с МЗХ, сега излиза, че те имат и вътрешни проблеми и разногласия, които максимално бързо трябва да изяснят, за да могат и в бъдеще да търсят и защитават полагащите им се права.