Ако се проследи хронологията на информацията за движението на това заболяване – африканска чума по свинете, още преди 4 години беше ясно, че ще има такъв проблем. По никакъв начин заплахата не е отминала. Това каза Васил Василев, председател на съюза на ловците и риболовците за bgonair.bg.
 
 
„Както много други неща, оставихме всичко за последния момент. Пак казвам, заплахата стои и всичко, което се върши като превантивни мерки, трябва да бъде продължено“, смята Василев.
 
Той коментира и изграденото съоръжение на границата ни с Румъния.
 
„Не съм убеден в нейната ефективност, или поне в ефективността, която се очаква да донесе. Не съм сигурен, че това съоръжение ще може да спре животно, което по една или друга причина, е поставено под стрес и се предвижва“, обясни Василев.
 
Председателят на съюза на ловците и риболовците е на мнение, че по-скоро е възможно заразата да бъде пренесена от хората.
 
„Голяма част от експертите са на мнение, че по-голям е процентът заразата да бъде внесена чрез човек, превозно средство, дрехи, обувки, храни със заразено свинско месо, отколкото чрез животните. Това прави нещата опасни от гледна точка на икономически последици“.