До 15 февруари всички площи, които се използват от земеделските производители с валидно правно основание, трябва да бъдат регистрирани, за да могат да бъдат след това заявени за подпомагане.  Това обяви по време на Националната среща на земеделските производители в България зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, предаде репортер на Фермер.БГ. Изключение правят постоянно затревените площи – пасища, мери и ливади. 
[news]

В хода на тазгодишната кампания по директните плащания ще въвежда новостта, свързана с географската визуализация на правните основания и преценката на земеделските производители кои от правните основания ще бъдат заявени за подпомагане. Апелът ни е да заявите само тези земи, които ползвате и поддържате в добро състояние, посочи Васил Грудев. 


Всеки един земеделски стопанин, отивайки да очертае площите си, ще има обичайните атрибути, допълнително обаче се добавят и новости като: допустимият слой на правно основание на съответния бенефициент. 


Вторият важен елемент за предстоящата кампания са т.нар. Бели петна, уточни Грудев.  Тези бели петна, за които все още не е заплатена такса, тя трябва да се заплати също до 15 февруари. В противен случай тази земя не се стопанисва на базата на валидно правно основание и няма да е допустима за подпомагане.