Електронната система за мониторинг бе един от акцентите в презентацията на Васил Грудев – изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), по време на Деветия агро семинар на НАЗ в Пловдив. Специално за Агри.БГ г-н Грудев коментира какво се случва и какво престои в работата на Разплащателната агенция.

Васил Грудев: Заявленията за директните плащания тръгват електронно от Кампания 2020

Относно електронната система за наблюдение и сателитните проверки

В момента работим върху софтуера, който да прилага. И сме в контакт с Европейската комисия (ЕК). Заявили сме нашето желание от следващата година да се включим пилотно в тази разработка. Тя ще стане задължителна за страните членки през 2023 г., но лично моята амбиция е през 2022 г., а защо не и до края на 2021 г. да имаме готовност за поетапното й въвеждане. 

Относно SWOT анализите 

Възложихме тяхната разработка именно на нашата наука, защото считаме, че нашите университети са тези, които биха могли да изведат най-добрите и най-необходимите анализи. В миналото, което може би беше един от слабите елементи, SWOT анализите бяха правени на база на провеждани обществени поръчки и така те бяха изготвени от различни консултантски фирми, които по мое мнение нямаха необходимия легитимен капацитет за разработване на тези SWOT анализи. Затова за настоящата подготовка за следващия програмен период успяхме да внедрим и да работим съвместно с нашите водещи университети, тъй като тяхното становище наистина се приема и от ЕК за обективно, легитимно и безпристрастно.


Как ще работят в бъдеще схемите за обвързана с производството подкрепа, след като се установи, че на хиляди заявени декари няма нито един зеленчук?

Смятам, че грижата на страната за правило прилагане на една схема, която е от изключителна важност за нас, може да бъде само в наша полза. Мисля си, че е много по-лошо ние да неглижираме схемата, да се оставяме на възможностите за различни злоупотреби, едва ли не с мотива да пазим имиджа на обвързаната подкрепа.

Аз си мисля, че тук откровеността би била изцяло в наша полза. А тя е, че ние, защитавайки тази схема, не можем да си позволим тя да бъде впоследствие компрометирана. Защото съмнение по прилагане на схемата имаше и ще продължи да има. Затова е по-добре ние да ги разсеем, да ги спрем с една проверка, за да видим какво ще се случи следващата година.

Какво показаха проверките на запалените стърнища?

Всяка една площ, която ние сме установили, измерили и документирали, че е запалена, в момента е изключена от подпомагане. Тоест за нея субсидия няма да бъде получена. Пътят за налагане на санкции е малко по-дълъг, защото трябва да получим съответно знание от страна на компетентните органи за това, кой е виновен за причината за пожара. От една страна е извършителят. Но имаме и косвени щети върху парцели на бенефициенти, които не са участвали в палежа. Много е важно пожарната да установи от къде е тръгнал пожарът и с тяхно съдействие да намерим причинителят на пожара. Едва когато разполагаме с нужните документи, ние налагаме и санкцията, която може да стигне до 100%.

Относно националния стратегически план

Единият от SWOT анализите е готов. На 3 декември в Пловдив ще бъде представена работата по другите два SWOT анализа. И незабавно след това в рамките на месец април–май следващата година ще се постараем да имаме някакъв скелет на стратегическата рамка. Амбицията ни е до втората половина на следващата година той да бъде представен на ЕК.

Каква е равносметката за работата на Фонда?

От общо изплатени към момента средства – 1 млрд. 43 млн. лв. по Програмата, 190 млн. лв. са изплатени към настоящия момент, откакто съм влязъл в длъжност. Но това са сухи числа. Важното за мен е бенефициентите и обществеността да усетят отворения режим на работа на ДФЗ в комуникация и прозрачност на действията. Мисля си, че вие може да оцените всичко, което правим като предоставяне на данни, извършване на проверки, публикуване на резултати от тези проверки. За мен по-важно е да върнем доверието на обществото в работата на ДФЗ. Другото е рутинна работа, която ние сме задължени да правим. Това е смисълът на нашата работа.

На прага на Новата година

Бих си пожелал подобряване на комуникацията чрез модернизиране на процедурите. Неслучайно това беше един от акцентите ми на днешното събитие, а именно да вдигнем нивото на услугите, които ние предоставяме на нашите бенефициенти. Да вдигнем нивото на прозрачност в нашата работа и да върнем доверието на обществото.