Винопроизводители се противопоставиха срещу предложения механизъм за класиране на проекти по подмярка 4.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти" на ПРСР. Днес те организираха пресконференция, на която председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев обяви, че участват в състезание с предрешен край. Той обясни, че критериите за оценка на проектите се оказват определящи. Винарският сектор обаче не бил определен от държавата като чувствителен сектор. Това означавало, че няма да може да събере максималния брой точки. В сектора имало финансови дефицити и затова от бранша използвали всяка възможност за подпомагане, допълни Радев.

 

Винарският сектор е единственият, който има отделна програма, насочена единствено и само за него. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев по време на пресконференция на тема „Българските винопроизводители лишени от европейското финансиране", организирана от Националната лозаро-винарска камара.

 

„В момента за периода 2014 - 2018 г. бюджетът за програмата е 133 млн. евро, който е допустим само за този сектор. Имаме обща амбиция, но нека да е ясно, че секторът не е изключен от подпомагане. Нищо не ви се отрязва. Дава се приоритет на други", подчерта Грудев. Той обясни, че идеята на ПРСР е да се подпомогнат нуждаещите се сектори фокусирано.

 

„Убеден съм, че до 2020 г. ще имаме доста финансирани проекти за винопреработка. Нека да видим какво ще се случи след първия прием, който е в края на тази година, нека да видим какви капацитети за подпомагане ще имаме в последствие. 270 млн. евро е капацитетът само по тази мярка, така че винопреработката категорично е допустима за подпомагане", отбеляза Грудев. Той обясни, че програмата за подпомагане на лозаро-винарския сектор е със стабилен бюджет, по-висок от предходния програмен период и в него са допустими единствено проекти от бранша. „Трябва да гледаме какъв е капацитетът и на чувствителните сектори. С този нюанс, който е от изключително значение и е революционен в програмата за изискване на суровинна обезпеченост с български продукти, трябва да сме наясно колко можем да произведем и преработим", добави Грудев.  

 

Той уточни, че чувствителните сектори по ПРСР са установени на база на нетния спад на производство и преработка от съответния бранш. Според него до 2020 г. ще има много финансирани проекти по подмярка 4.2, тъй като няма капацитет, който да изчерпа финансиране от 270 млн. евро. "Когато имаме проект за преработка на зеленчуци и преработка на грозде за вино, зеленчуците ще са приоритет. Анализът за преработка и производство на зеленчуци показва повече от 10 пъти спад в преработката и производство на българските зеленчуци", заяви Васил Грудев. Заместник-министър Грудев подчерта, че лозаро - винарския сектор е единственият, който има Програма, насочена само за него. „За периода 2014 – 2018 г. бюджетът за Националната програма за подпомагане на лозаро – винарския сектор е в размер на 133 млн. евро. Тя е със стабилен бюджет, по-висок от предходния програмен период и в него са допустими единствено проекти от бранша“, посочи Грудев. Той бе категоричен, че винопроизводство е сектор, който генерира и създава работна ръка, отговаря на всички изисквания за инвестиции и е позициониран предимно в селските райони.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!