След три часа дебати, депутатите не избраха Николай Габровски за премиер. Дори след прегласуване народното събрание не събра мнозинство, което да подкрепи проф. Габровски и предложения от него кабинет. 

За министър на земеделието, храните и горите кандидат бе Васил Грудев

"За" кабинета "Габровски" гласуваха 113 народни представители. 
"Против" бяха 125
"Въздържали се" - 0
Гласуваха общо 238 депутати.
Преди началото на работния ден 4 от 7-те парламентарно представени партии заявиха, че остават на вече заявената категорична позиция "против" кабинета "Габровски". Това са "Продължаваме промяната", "Възраждане", БСП и "Демократична България".

Предстои президентът Румен Радев да връчи втория мандат за съставяне на правителство. Той трябва да отиде при втората политическа сила, а именно “Продължаваме промяната”. Засега се знае само, че, ако партията на Петков и Василев предложи кабинет, той ще е на малцинството с "Демократична България". Двете партии общо имат едва 73 депутати.

Агри.БГ попита читателите си в тематична анкета Одобрявате ли кандидатурата на Васил Грудев за министър на земеделието? 

Подкрепа за Грудев заявиха над 80% от участниците в анкетата. Резултатите, обаче, според нас, са недействителни, защото забелязахме активно споделяне на анкетата ни в групи във Facebook, близки до партията, излъчила проектокабинета. Което говори само и единствено за активиране на партийните съмишленици. 

След като преобладаващите гласове в анкетата ни бяха за отговор Не, не съм доволен от предишното му участие в ръководството на МЗм и ДФЗ, 24 часа преди вота в Народното събрание, резултатът се обърна рязко - малко след публикуваните призиви в социалната мрежа. 

Това за нас говори, че резултатът на анкетата ни не е действителен и не показва реалните нагласи на читателите на Агри.БГ.