„Отделихме 15% от финансовия пакет до 2020 г. за обвързана подкрепа на чувствителните сектори, които генерират голяма част от храната, която слагаме на трапезата си.  Това са секторите  „Животновъдство“ и „Плодове и зеленчуци“, които бяха неглижирани в предходния програмен период.“ Това каза заместник – министърът на земеделието и храните Васил Грудев по време на конференция под наслов „Добрата храна е сила“, която се проведе в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
 
„Новата Обща селскостопанска политика е насочена към гарантиране на добра традиционна храна. В тази връзка и Министерство на земеделието и храните поставя акцент освен върху контрола за качеството и върху проследяването на  веригата за това какво произвеждаме, как го преработваме и  какво консумираме“, подчерта заместник-министър Грудев.  
 
Той посочи, че консумирането на добра храна е философия и начин на живот, за това е важно тя да се произвежда и  да бъде достъпна за  потребителите. 
 
Грудев обясни, че са въведени схеми за качеството на произведените суровини като подобряване на генетичния статут на стадата за животни под селекционен контрол. "Въведохме и схеми за българските традиционни сортове, които са обект на потенциална генетична ерозия”, каза още той и подчерта, че няма как да се избяга от икономическата логика и структура на пазара, но традицията трябва винаги да се пази“.
 
„Във връзката производител - преработвател - консуматор - контрол има елемент, без който няма как да се случат нещата, това е доверието", добави зам.-министър Васил Грудев и допълни, че това не изключва необходимостта от завишен контрол.
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!