За Кампания 2020 кандидатстването по основните схеми и мерки от директните плащания ще става електронно.

Това каза изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Васил Грудев по време на Деветия национален семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Грудев подчерта, че в момента ДФ „Земеделие“ усилено работи в посока дигитализация на процесите, които администрира.

„Тази цел, която съм си поставил, ще стане факт в обозримо бъдеще – в следващите няколко месеца. Тя е в синхрон с приоритетите на българското правителство и в отговор на желанието на ЕС за цифровизация на селското стопанство за модернизация, прецизност и по-висока конкурентост на отрасъла“, обясни Васил Грудев по време на Деветия семинар на НАЗ.

По думите му изпълнението на тази задача ще доведе до намаляване на административната тежест, ще облекчи работата и задълженията на всички наши бенефициенти. 

Постигането на част от набелязаните цели включва и разширяване на възможностите на Системата за електронни услуги (СЕУ), създадена от Държавен фонд „Земеделие“.

В момента в разработената индивидуална за всеки кандидат среда могат да се визуализират електронни документи, уведомления и географски данни.

В публичната част на Системата са налични регистри и справки, нормативни документи, калкулатори, както и специализирана географска карта, каза изпълнителният директор на ДФЗ.

„Предвиждаме и обучение за работа в СЕУ за всички заинтересовани страни, с цел запознаване с процесите по очертаване на парцелите и зареждане на данните“, заяви още той.

По време на семинара на НАЗ, ръководителят на звено ИСАК Николай Кожухаров представи функционалностите, разработени в СЕУ. Той призова кандидатите по директните плащания не само да се регистрират в нея, но и като нейни ползватели да задават своите въпроси и отправят предложения в платформата.

семинар на НАЗ 2019