"Гъските няма да изядат бюджета на агроекологичната мярка“. Това коментира зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев по повод опасенията на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители (ААЗП), че близо четвърт млрд. лв. от определените 290 млн. евро по мярка 10 „Агроекология и климат“ от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.) ще бъдат изплатени за зимуващите гъски у нас. 
[news]
На форум за ПРСР 2014 – 2020 агроминистърът Десислава Танева каза, че обвинението е „несъстоятелно“ и „ ако трябва, ще махнем мярката за гъските“. 
 
Зам.-министърът на земеделието Васил Грудев заяви, че мярката е за късно прибиране на реколтата и е стара – продължаваме ангажимент от предишни години. Целият бюджет до 2020 г. по това направление е 20 млн. евро, беше категоричен той. Грудев допълни, че единичната ставка за подпомагане на хектар (ха) е намалена два пъти спрямо старата програма: при старата подпомагането е било 167 евро на ха, а по новата ще е до 81 евро на ха.
 
С подмярката фермерите получават компенсация за късното прибиране на реколтата и загубите, за да останат неприбрани зърнени култури като храна за гъските и патиците, обясни той. „Гъските няма да изядат бюджета на агроекологичната мярка. Тя може да бъде прекратена. Нека много да внимаваме с числата, когато ги подхвърляме“, коментира Грудев, цитиран от Инвестор.бг. 
 
На форума Цветозар Иванов от Асоциацията възрази, че тези 20 млн. евро са индикативен бюджет, а обхватът на териториите, допустими за подпомагане, е разширен.
 
„Слоят, който се изготвя от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), не е променян от 2012 г. Лично проверих вчера размерите му. Единствено ставката е намалена двойно“, беше категоричен Грудев.
 
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!