Какви плащания да очакват фермерите до края на Кампания 2020 - с този въпрос се обърнахме към Васил Грудев - изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), който даде ексклузивно интервю за Агри.БГ.

Месец юни изчиства директните плащания

Господин Грудев, фермерите се интересуват кое ще бъде следващото плащане? 

Спазваме стриктно графика. Следва нещо, което знам, че се очаква от всички земеделски производители – окончателното плащане и изравняването по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП). Това ще се случи в рамките на следващите 10 дни. В момента всичките ни усилия бяха насочени да осигурим от административна гледна точка приключването на кампанията по заявяването на площите. Оттук насетне можем да преминем по плащанията по всички схеми без изненади. 

Кога фермерите да очакват доплащането на обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци? 

В рамките на следващите две седмици ще се направят всички доплащания, тъй като по регламент трябва да приключим с плащанията до 30 юни. В рамките на този период ще заравним абсолютно всички плащания. Ще остане само плащането на средствата, удържани от всички схеми и мерки по механизма за финансова дисциплина. Тази година заради COVID пандемията колегите от ЕК бяха заложили един доста сериозен процент на редукция – над 2%. Очаквам през месец септември да излезе регламентът, с който тези средства се освобождават. Тоест ще доплатим на фермерите тези над 2%, но през септември. 

Доплащанията за Кампания 2020 важат ли и за животновъдите, които със закъснение направиха регистрацията си по чл. 137? 

Да. Ние поетапно плащаме и на тях. Преди около 2 седмици направихме първата порция доплащания на фермери, които вече имат регистрация по чл. 137. Ще направим една последна проверка в дните 28-29 юни за тези, които имат регистрация в системата ВеТис. На 30 юни – възможно най-крайния срок, ще платим на абсолютно всички, които в този период са успели да направят регистрация на своите животновъдни обекти.