За настоящата година болестта „син език” е вече отминала, заяви пред Фокус министърът на земеделието и храните Васил Грудев. „Категорично се наблюдава стихване на огнищата на заразените животни със „син език”. В момента само констатираме допълнителните щети, така да се каже. Над 25 000 са умрелите овце от болестта”, допълва още министърът.


„Позитивното е, че ново развитие на болестта няма. С оглед на настъпващата зима – вирусът е чувствителен и податлив на ниските температури, но ние оттук насетне трябва да направим всичко възможно, за да спрем разпространението му и през следващата година”, добавя Васил Грудев. Според него основният кризисен процес в сектора на животновъдството е неглижирането на проблема с болестта „син език”  и  допускането на неговото разпространение.

 

Министър Грудев подчертава, че от средата на април месец сме знаели, за  „синия език” и че болестта идва и на наша територия. Има официални уведомления от страна на Гърция, че заразата „син език” серотип 4 се предвижва към северната ни граница”, посочва още Грудев.

 

Остава въпросът обаче, ще се потърси ли отговорност на виновните институции и длъжностни лица за нехайството, с което е подходено към сериозната опасност. Съседните на нас държави предприеха своевременни мерки за справяне с болестта, а българските животновъди останаха най-потърпевши от заболяването „син език“.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!