Заместник министърът на земеделието Васил Грудев и Унгарския министър на земеделието обсъдиха днес темата с поземлените отношения в двете държави. Двама обмениха опит, свързан най-вече с общата цел за запазване на земеделската земя за земеделски нужди. 
 
„За никого не е тайна, че България и Унгария са обект на потенциални апетити, свързани със спекулативно използване на земеделската земя. Имаме обща цел – земеделската земя да се използва за земеделски нужди“, каза след срещата пред журналисти в Берлин зам.-министър Грудев, предаде репортер на Фермер.БГ. Грудев припомни, че Земеделското министерство приоритетно ще работи тази година по Кодекс на земята. 
 
На въпрос на Фермер.БГ ще успее ли МЗХ да приключи работата по Кодекса в рамките на тази година, Васил Грудев коментира: Истината е, че Кодексът, освен мащабна дейност като изработване, изисква и мащабна дейност по дискутирането и дебатирането му с бранша, както и немалка законодателна дейност. Амбицията на Министерството е тази година да имаме скелет на такъв кодекс, който да започне своя юридически път. Няма как той да бъде приет в края на тази година. 
 
Кодексът ще обедини 10 закона, които в момента засягат по някакъв начин ползването на земеделска земя в България.
 

София БЕЛЧЕВА