Розопроизводители, розопреработватели и розотърговци от страната участваха в традиционна среща в Казанлък, на която беше направен анализ на резултатите от тазгодишната кампания по прибирането на розовия цвят. По време на форума розотърговци призоваха да не се спекулира с евентуалната цена на розовото масло от тазгодишната реколта, тъй като такава на практика все още няма, тъй като се изчислява себестойността на продукта.

 

По думите на доц. Васил Базитов обаче, вр.и.д. директор на Института по розата, най-вероятната тазгодишната цена на розовата масло за килограм ще е с около 800 до 1000 евро по-ниска от стойността му миналата година, когато е достигнала до 7 200 евро за килограм. Нямаме нужда от свръх регламентация на този бизнес, а по-скоро от правила, категорични бяха участниците в срещата в Казанлък, по отношение необходимостта от Закон за розопроизводството.

 

Агрономи, участници в срещата изразиха песимистична прогноза по отношение на добивите от лавандула тази година. Причината е лошото време и дъждовете от последните седмици, които пречат на лавандулата да цъфне. Те призоваха земеделските стопани да забавят прибирането на цвета от полето до нива от 80% цъфтеж.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!