Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов е оспорил във Върховния административен съд (ВАС) текст от наредба, издадена от негов колега – министъра на земеделието, съобщава lex.bg. Делото е прецедент, тъй като за първи път министър оспорва акт на колега от същия кабинет.

Най-накрая има осъден за къща-фантом

С гласуването на новия Закон за управление на агрохранителната верига в сила е влязла Наредба № 7 от октомври 2020 г., издадена от земеделското ведомство, за условията и реда за вземане на проби от храни, която отменя предишната такава. В старата наредба е бил регламентиран контролът не само на храните, но и на водите. В новата обаче не се уреждат условията и редът за вземане на проби от натурални минерални, изворни и трапезни води.

Оттук идва и проблемът, защото според новия закон за храните контролът им е възложен на министъра на здравеопазването, което означава, че няма как земеделският министър да издаде наредба за това.

От Министерството на здравеопазването не оспорват новия нормативен акт, а само това, че с него се отменя старата наредба, което не е съгласувано със здравния министър, и заявяват, че отделното решение на един от двата органа при издаването на акта е нищожно.

От ВАС излязоха с решение, че действието на оспорената разпоредба трябва да спре, защото „в противен случай се получава липса на регулация на обществени отношения, свързани с условията и реда за вземане на проби от натурални минерални, изворни и трапезни води".

Върховните съдии постановяват спиране на действието на оспорената разпоредба със задна дата от влизането ѝ в сила на 31 октомври 2020 г. Така реално наредбата от 2003 г. на Здравното министерство все едно никога не е отменяна и продължава да действа и в момента.