Въпреки възможностите за съфинансиране към средствата, които страната ни се очаква да получи от кризисния резерв, допълнителни пари няма да се отпускат засега, тъй като държавата работи без нов бюджет, който да позволява подобни харчове. 

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Това стана ясно от думите на земеделския министър Явор Гечев пред депутатите от Комисията по земеделие в Народното събрание. 
Засега са сигурни първите отпуснати средства в размер на 16,75 милиона евро, за които се разработени няколко варианта за разпределение. 

Допълнителните 10 млн. евро обаче висят на косъм, след като в петък в Брюксел беше отложено решението за отпускането им. „Не е ясно кога е следващата дата, на която ще се решава съдбата на тази помощ“, каза Гечев. 

От Комисията са категорични, че не искат плащането да става „на калпак“, а трябва да е подплатено с данни. 

Както Агри.БГ писа, разработени са три варианта за заплащане на декар, като данните са съобразени със средните добиви и с количествата слънчоглед, които е имало към 31-и март, за да може да бъде изработена ясна методика. 

Явор Гечев: Ако пратим в Брюксел вариант, който не отговаря на изискванията за прозрачност на Европейската комисия, кризисната помощ няма да бъде нотифицирана. 

Единият от вариантите, които са подготвени от аграрното министерство отчита наличното количество слънчоглед по складовете на земеделските производители. Чрез насрещна проверка в Държавен фонд "Земеделие“ се уточнява дали стопаните са засели слънчоглед, заявен за подпомагане. 

От Фонда са засечени 1063 фермери, които са кандидатствали по ИСАК в стопанската 2022 г. Количеството слънчоглед, което притежават към 31 март е 460 000 т. 

„Ако се приеме, че ще бъдат подпомогнати само стопаните със среден добив за България от 232 кг/дка, това означава, че трябва да извадим 150 000 тона от общото количество, а земеделските производители ще получат помощ от близо 10 лв./т“, уточни зам.-министър Тодор Джиков, който представи подготвените от министерството възможности. 

Във втория вариант, ако няма ограничение по добиви и се дава възможност за подпомагане и на земеделските производители, които осъществяват чисто търговски сделки и купуват от колегите си, складират и препродават, количество слънчоглед ще се редуцира и предвидената ставка е 60 лв./т. 

Третият вариант е изключително рисков, според Джиков. Това е подпомагане на декар, но има голяма вероятност да не бъде приет от ЕК, смятат от аграрното министерство. 

„Скептичен съм, че плащането на декар ще мине през Европейската комисия, защото при него не може да се докаже, че всички, които получават средства, са засегнати“, смята министър Гечев.