Вариантите и възможностите за данъчно облагане на физическите лица, регистрирани като земеделски производители, са разгледани в тематично видео от семинар на Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) – Благоевград, и Национална агенция по приходите (НАП).

Не изпускайте приеми и плащания през месец май

От видеото ще научите основните изисквания на Закона за данъка върху доходите на физическите лица и Закона за корпоративното подоходно облагане, засягащи регистрираните земеделски стопани – физически и юридически лица. Ще се информирате за класификацията на различните видове доходи на земеделските стопани и реда за облагането им, включително по отношение на определянето на размера на облагаемия доход.

В лекцията е показано как става изчисляването на годишната данъчна основа и на окончателния данък за дохода, както и изискванията при попълване на годишна данъчна декларация. 

Засегнати са въпроси, свързани със счетоводните и данъчни аспекти във връзка с плащанията от Държавен фонд „Земеделие“. Освен това ще научите повече за изискванията и процедурите при осигуряването на регистрираните земеделски стопани по смисъла на Кодекса на социалното осигуряване, за видовете осигуровки, които са приложими за тях, както и за важните срокове за внасяне на осигурителните вноски.

Вижте повече във видеото.