Африканската чума по свинете вече е в Китай, дом на половината свине по света. Фермерите в Естония вече изчисляват своите загуби.

Сааревали, собственик на свинеферма в Лаане, Естония, започва всичко отначало. През септември миналата година държавните ветеринарни служби откриват огнище на АЧС в част от фермата му, където се държат бременните животни. Това, че болестта е открита в ограничена зона, нямало никакво значение. Всичките 7 000 свине били незабавно умъртвени, пише The Guardian.

Светът щял да ликвидира чумата по овцете до 2030 г.

Ние разполагаме с най-стриктните мерки за биобезопасност в страната и все още никой не е сигурен как АЧС е застигнала до фермата. Може да е било заради камион, който не е бил добре дезинфекциран, казва Сааревали.

Дори само едно болно животно означава, че цялото стадо трябва да се унищожи, допълва той.

Целият персонал в свинефермата е в изключително тежко емоционално състояние. Много от животните са убити, а труповете им се разлагат повече от седмица в отредени за това места. Необходимо е те да бъдат преместени и изгорени. Останалите здрави животни на свой ред трябва да бъдат натоварени в специални камиони и след това убити с газ. Процесът на елиминиране на животните изисква повече от седмица. 

Най-лошото нещо е тишината, след като и последното прасе умре от газа. Свинефермите са шумни места, но тук цареше съвършена тишина, казва Сааревали.

Това не е първият път, когато Европа е ударена от африканска чума по свинете.

През 1957 г. заразата бе регистрирана в Португалия – вероятно след заразяване на летището в Лисабон. Болестта се разпространява из Испания и Франция. Чак през 90-те години на 20 в. ситуацията е овладяна чрез засилени мерки за наблюдение и клане.

В Южна Испания кърлежите спомагат като допълнителен фактор за разпространяването на АЧС. Налага се старите фермерски постройки да бъдат разрушени и заменени със съвременни инсталации.

Положихме много усилия, за да се справим с болестта, казва Линда Диксън, биолог, който е специализиран по темата африканска чума по свинете.

Сега разпространението на болестта е далеч по-мълниеносно, въпреки наличието на мерки за биосигурност. Всичко започна от Централна и Източна Европа през януари 2014 г. Тогава първите случаи бяха официално заявени в Литва, последваха Полша през февруари и Латвия и Естония през юни и септември същата година.

Потвърдени случаи има още в Чехия през юни 2017 г., Румъния и Унгария – по-рано тази година. Следват огнища в Русия, Украйна и Молдова. През последните седмици бе официално съобщено за болни животни в Китай – страна, която е дом на повече от половината свине по света и която произвежда два пъти повече свинско месо от Европейския съюз и пет пъти повече от САЩ.

В Германия фермерите призоваха за отстрелването на 70% от дивите глигани.

Големите популации от глигани правят контрола върху ситуацията много труден. В Германия те са хиляди. Намаляването им е трудно, тъй като постоянно се възпроизвеждат, казва Диксън. Биологът допълва, че животните умело се адаптират – живеят из цяла Азия и Европа. Дори могат да плуват.

В Дания е планирано изглеждането на ограда на границата с Германия, за да се спре миграцията на диви глигани.

„Ако африканската чума по свинете се появи в Дания, страна, третият по големина пазар за износ на свинско месо ще затвори, а търговията вътре в границите на ЕС ще бъде повлияна“, казва Сисе Берг Улф, ветеринарен лекар. Тя допълва, че е въпрос на времето болестта да се разпространи на територията на страната, която е голям износител на месо. Според Националния ветеринарен институт на Дания  отприщване на болестта ще доведе до щети в размер на 1,2 млрд. паунда.

Диксън казва, че ключова възможност за ограничаване на вируса е била изпусната, когато АЧС навлиза на територията на Грузия през 2007 г. Тогава местните власти в продължение на три месеца установяват наличието или отсъствието й. През това време болестта вече е минала зад граница. В продължение на години разпространението на АЧС бе бавно и изглежда беше под контрол.

През последните няколко години ситуацията се промени. Д-р Матю Стоун от Световната организация за здраве на животните, който координира международното проследяване на болестите, казва: „В момента, тъй като АЧС е в ход и е важно да преодолеем периода на пандемия“.

Това, което притеснява ученият, е, че болестта вече е в Китай – страната, която отглежда над 50% от поголовието от свине в света. Първото официално съобщение за АЧС в азиатската страна е от 1 август тази година. Комбинацията от вирус и тревоги около новите американски тарифи понижи цената на свинското месо в Китай.

Африканската чума по свинете не заплашва здравето на хората, но при свинете често води до фатален край. При отсъствието не ефективна защита с ваксина, фермерите могат да използват само мерки за биосигурност, за да се предпазят. Щом болестта бъде диагностицирана, цели стада биват елиминирани. През 2016 и 2017 г. над 300 000 свине са заклани в опит да бъде контролирано разпространението на заразата. А последната се осъществява чрез пряк контакт с болно животно или чрез месо – вирусът не се предава по въздух. Последният може да оцелее до 1000 дни в замразено месо и да остане активен, намирайки се по труповете на глигани, дрехи, обувки или в почвата.

В Южна Европа кърлежите са още един фактор за разпространяването на вируса. Заболяването се „движи“ с животните и под формата на месни продукти.

Великобритания се бои

Ако вирусът продължи да се разпространява със същото темпо, ще са необходими години, за да се появи в британските ферми. Според Зои Дейвис, главен изпълнителен директор на Националната асоциация на свиневъдите в страната, болестта може да направи „внезапен скок“ – много от фермерските работници във Великобритания идват от Източна Европа.

Поради това всички са наплашени, казва Дейвис.

Навсякъде из страната има призиви: не носете със себе си деликатеси от къщи. Ако заразено месо попадне във Великобритания, ще кажем сбогом на своя експортен бизнес, допълва тя.

Зои Дейвис отбелязва още, че в индустрията на островната страна се пита не дали болестта ще засегне и тях, а кога ще се случи това. Може да става дума за месеци, но и за 10 години.