Въпреки насъбралите се облаци започна седмото издание на единственото по рода и мащабите си събитие у нас и в Европа – Националният събор на овцевъдите в България. Под звуците на прочутия гайдарски оркестър 101 каба гайди и песни и танци на Федерация на културно-просветните дружества на каракачаните в България се откри международното събитие. 
 
 
Форумът, който по традиция се провежда край Петропавловския манастир до град Лясковец на 11, 12 и 13 май 2018 г., ще представи материалното и нематериално културно наследство на пастирството в България, което е в основата на националната ни културна идентичност и обща, значима част от европейското наследство.
 
 
Събитието, чийто медиен партньор е Фермер.БГ, се организира от Сдружение „Национален събор на овцевъдите в България" и Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерство на земеделието, храните и горите.
 
Националният събор на овцевъдите беше открит от съпредседателите на НОКА Симеон Караколев, Янка Попова и Деан Тодоров, а официални гости на събитието бяха изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Живко Живков, евродепутатът Момчил Неков и кметовете на Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец.
 
"Тази година трябва да покажем, че на България й трябва повече България. Мотото на тазгодишното издание на събора е „Български храни с български суровини“. Трябва да спрем да тровим нашата нация. Това не трябва да продължава. И всички заедно – производители и потребители, ще дадем началото на един процес, който се надявам в близките няколко години да даде своя ефект“, каза Симеон Караколев.  
 
 
Още в първия ден на събора посетителите имат възможност да видят над 200 изложители, изложбена площ с над 16 породи овце и 8 породи млечни кози, производители на млечни продукти и дистрибутори на селскостопанска техника. В рамките на форума всеки може да опита от традиционния вкус на българското сирене и кашкавал, примесен с автентичността на региона от който е. 
 
Тази година събитието е още по-мащабно, разгърнато на терен от 140 дка, с 2 сцени и 5500 кв.м изложбени площи. По време на изложението гостите могат да видят още конни атракции, демонстрации, изложба на кучета, нестинарско шоу, пресъздаване на бойни умения, съхранили се от прабългарите и, разбира се, да вкусят традиционно от българските гозби, приготвени лично от Ути Бъчваров.
 
Не отсъстват и състезанията по стрижба, доене и обезкостяване, заедно с това 60 самобитни майстори ще демонстрират занаятите си. Друга новост тази година са предвидените безплатни хоротеки и над 2000 изпълнители във фоклорния конкурс „Забеляло ми агънце“.
 
 
Вторият ден от събора, 12 май, ще събере овцевъди от над 20 държави, които ще разгледат основните предизвикателства пред младите овцевъди и козевъди, както и тенденциите в поведението на младите потребители.