Над 50 литра на квадратен метър дъжд са паднали в предпланинската и планинската част на Враца само за едно денонощие. Валежите станаха причина за покачване нивата на водоемите и за разливи на реки. Няма пострадали хора и сгради, но в Предбалкана им стопани, които загубиха част от насажденията си.

Гласувайте: От какво ще страдат най-много фермерите при разразилата се политическа криза?

„От доматите ми нищо не е останало. Водата ги заля, а като се отдръпна, тинята беше полепнала по тях от горе до долу. Няколко часа по-късно растенията изглеждаха буквално като попарени“, разказва Димитър Василев, който отглежда зеленчуци.

В равнината валежите бяха много по-оскъдни и не създадоха сериозни проблеми, но нивата на водоемите се вдигнаха от притока, който идва от планината.

„При нас почти нямаше дъжд, но реката ни притесни. Второ денонощие я наблюдаваме. Най-много се уплашихме, когато стигна до ръба на бреговете. Слава богу, остана в руслото си. Само на отделни места образува леки разливи и хубавото е, че не засегна сериозна земеделските площи. Не е толкова зле, като при колегите от планинските райони. Локвите останаха като по чудо извън нивите и наистина сме доволни, че като по чудо, няма щети“, коментира Тодор Маринов, който обработва земи в равнината.

Притеснява ги и друго - в Предбалкана площите са преовлажнени от обилния дъжд, изсипвал се цели 2 денонощия. Ако при настоящата неустойчива и динамична синоптична обстановка отново започнат валежи, количествата вода в реките ще се вдигнат много по-бързо и затова не спират да следят прогнозата и нивата на водоемите.