Управителният съвет на Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) не е замразил моето назначение като зам.-изпълнителен директор на фонда, тъй като това не е в неговите прерогативи. Това каза за Агенция “Фокус” Мартин Банов, предложен от министъра на земеделието за нов зам.-изпълнителен директор на ДФЗ. В момента процедурно по назначението трябва да се произнесе зам.-финансовият министър и национален ръководител Димитър Ивановски, който трябва окончателно да потвърди или отхвърли кандидатурата до няколко дни.


Преди да поеме Министерството на земеделието и храните, Валери Цветанов наистина е бил сътрудник с Банов в две фирми – “Възраждане 1” ООД и “Ренесанс груп” АД. Съдружието обаче е прекратено през 2008 г., посочи Мартин Банов. Това може да се провери в Търговския регистър, посочи той. По думите му повечето журналисти използвали системата ДАКСИ, където се появявали имената на хората, участвали в някакви фирми, а в същия момент в Търговския регистър, информацията не се потвърждава. Обвиненията за конфликт на интереси между него и Валери Цветанов не почиват на реални факти, категоричен бе Мартин Банов.


Той бе категоричен, че не е член на нито една политическа партия. “И преди 10 ноември също не съм членувал в никакви политически партии. Моето назначение е експертно, тъй като с министъра се познаваме отдавна и той знае за моите възможности и ако ме е предложил, то не е, защото съм член на ДПС, а защото смята, че мога да се справя с поставените задачи”, каза той.
“Една от моите цели съгласявайки се да поема поста на ръководител на САПАРД, който съвсем не е лесен и е най-приятното нещо, с което човек може да се занимава, аз се чувствам достатъчно настроен позитивно, за да реша проблемите по САПАРД, доколкото е възможно”, обясни Банов.


Според него обаче решението на проблемите около предприсъединителната програма не зависи само от зам.-изпълнителния директор на ДФЗ, а от самия изпълнителен директор на фонда и от йерархичните структури нагоре, които също имат желание да бъдат решени. Банов заяви, че е изключително важно всички изрядни земеделски производители с одобрени проекти, да получат средствата по САПАРД, за да може да се разплатят с банките.
Ако бъде назначен Банов ще попълни декларация за конфликт на интереси.

Назначаването на Мартин Банов за зам.-изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ с ресор агенция САПАРД е станало без съгласуването му с вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева. За това се оплака самата тя пред БНР. “Няма нужда 7 заместници в Държавен фонд Земеделие”, каза още Плугчиева.

Вицепремиерът обясни, че точно това е един от упреците на Европейската комисия - че във фонда има политическо присъствие и партийно-политическо назначаване. “Сега беше моментът да покажем, че този брой хора трябва да бъде редуциран и професионалният принцип да бъде водещ”, каза още Плугчиева. Тя съобщи, че е имало заседание на управителния съвет на Фонд „Земеделие“ по разпореждане на премиера Сергей Станишев. “Настоявам за принципа за професионализъм при назначаването на хора, а не обезателно те да бъдат съгласувани с мен. След 6 месеца, като дойде ново правителство, пак ли ще има промяна в ръководството и как ще обясним на българското общество и на ЕК, че има устойчивост в структурите”, риторично попита Меглена Плугчиева.

Вицепремиерът допълни, че би искала всеки месец да има мисия на ОЛАФ у нас. “Европейската служба за борба с измамите проверява проекти по САПАРД и ФАР. Целта на всичко това е да бъдат поправени всички грешки в администрацията и правораздавателните органи. Този тип заплаха, че ще бъдат спрени още пари ,е контрапродуктивен. Аз не го познавам и не мога да го коментирам”, заяви още Плугчиева по повод твърденията на председателя на комисията по европейски въпроси Младен Червеняков за предстоящо ново спиране на европейски средства за страната ни.