Зам.-министърът на земеделието и храните Валентина Маринова участва в организирана от КТ „Подкрепа“ национална кръгла маса на тема „Семейно земеделие и заетост”, предаде репортер на Фермер.БГ. „В Европейската година на семейното земеделие със Стратегията, която има МЗХ до 2020 г., ще се опитаме с повече ангажираност от браншовете в аграрния сектор да намерим най-работещите формули.

 

Креативните предложения, за съжаление, не са били отстоявани в предишния програмен период“, заяви зам.-министърът на земеделието Валентина Маринова по време на форума, в който участваха и представители на браншови организации от аграрния сектор. Тя отговори на въпроси от браншовите организации относно несправянето с набезите в земеделските стопанства и агропродукцията, която не се изкупува своевременно.

 

„Това са важни въпроси, частично решение на които търсим с промяна в част от нормативната база, но когато има действащи регламенти е трудно да бъде постигната цялостна промяна“, допълни Маринова. Тя подчерта, че приоритет на правителството е да се обърне повече внимание на по-малките земеделски производители, което по думите й „ще даде възможност да се възстанови скъсаната пъпна връв със земеделието и хората, които знаят как да го правят“.

 

Зам.-министър Маринова подчерта, че очаква организираната кръгла маса да е само началото на процес, който да има развитие. „Общата селскостопанска политика (ОСП), която предстои да изпълняваме в този програмен период, както и разписването в окончателен вариант на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. тепърва предстои да се обсъждат, за да се получат по-адекватни и по-работещи текстове“, заяви Маринова.

 

Тя подчерта, че зеленчукопроизводство, овощарство и животновъдство ще са приоритет с всички възможни подпомагания и в Първи, и във Втори стълб на Програмата, както и в подпрограмите. „Целта е всички, които все още са убедени, че могат да работят в земеделието, да могат да работят в малките населени места като се грижим и за подобряването на техния статус чрез ПРСР“, допълни Маринова.

 

По думите й, стремежът на МЗХ е да се направи необходимото за връщането на българските земеделски продукти на пазари, които сме имали някога. Зам.-министър Маринова даде като пример реколтата от череши и изразените притеснения от Асоциацията на черешопроизводителите, че България няма актуални пазари за произведената продукция.

 

„Нямаме пазари, защото произведените количества не са големи и не можем да осигурим ритмични доставки. Нужно е време, за да се възстановят традициите. Затова ние подкрепяме инициативите на браншовите организации именно в такава посока – както по отношение на връщането на пазарите, така и за производство на продукция, която може да се предлага на външни пазари за прясна консумация“, допълни Маринова.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!