Европейските програми не са направени за обикновения човек. Това смята Валентин Мицканов - председател на земеделска кооперация "Сила 95" в село Самоводене, област Велико Търново.

Гласувайте: Каква е изминаващата 2021 г. за вас?

Кооперацията обработва около 15 хиляди декара земя и дава работа на близо 20 души. Самоводене попада в една от онези 33 общини, които се водят водят градски. А това спъва възможността на фермерите да получат одобрение на проект по мерки от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

“Европейските програми не са направени за обикновения човек. Кооперацията разполага с машини, които са купувани от предишния председател по програмата САПАРД. След това председателката, която беше преди мен, входира проект по мярка 121. Изгладихме я и я завършихме. Тогава направената инвестиция беше за 600-700 хил. лева, от които половината ги плати държавата. Оттам нататък обаче нашата овца взе да блее градски”, обясни Мицканов.

Това е така, защото село Самоводене попада в община Търново, която се води градска. Затова и фермерите в този район нямат право да получат 10 точки, които се дават за селски район по инвестиционните мерки.

“Нека дам само един пример. Участвах по мярка 121 накрая, когато останаха пари. Консултантът, който се занимаваше с моите желания, да ни подготви проекта, ме посъветва да не участвам. Но от другото място ми казаха, че няма проблем да си входирам проекта, стига да съм първи. Няма значение, че нямам точки. Буквално спах пред Фонд “Земеделие”. Други също спаха. Проектът ми беше подаден под номер 180 в цяла България. Е, да де, но 33 души от 33 общини, които са градски, не бяха одобрени. Въпреки че останаха пари”, разказа фермерът за опита си с европейските програми.

По последния прием по мярка 4.1 “Инвестиции в земеделски стопанства” Мицканов не кандидатства. Една от причините е горчивият му опит от приема през 2016 г.

“Като тръгна мярката направихме проект за зърнена база, за нова сушилня, за трактор, за ново хале. Така си и остана. Тръгнахме със 63 точки, обаче махнаха 10 точки за селски район, махнаха и 19 точки за приоритетна култура, защото орязаха списъка. Бях се подготвил със семена да гледам кориандър. В един прекрасен момент обаче се оказа, че и той вече не е приоритетна култура.

По последния прием по 4.1 трябва да си направя фотоволтаични системи. Добре, ще си направя. Относно приоритетната култура каква да бъде? Зюмбюли? Къде да ги гледам?”, чуди се Мицканов.

В края на разговора ни го попитахме трябва ли Самоводене да бъде причислено към селските райони?

“Каква е разликата между земята в Самоводене и тази в Павликени? Това е все земя, която трябва по някакъв начин да се обработва. Каква е разликата между хората, които живеят там и хората, които живеят тук? Това е решение, което ощетява 33 общини в цяла България”, заключи той.