Бързина, прецизност и лекота. Това са основните качества на най-новия модел сеялка на шведската компания Väderstad. Tempo L, най-големият представител на семейството сеялки, впечатлява с качествена изработка, здравина и възможността да работи при всякакви условия. Затова и не бива да учудва, че точно тази машина е била избрана, за да атакува световния рекорд по засяване на най-голяма площ за 24 часа.
 
 
Подготовката отнема няколко седмици, а за място на събитието е избрана голяма ферма в Унгария, предоставяща идеални условия. Намиращото се на стотина километра югозападно от Будапеща стопанство разполага с над 7000 хектара земя, на които се отглежда предимно царевица, както и пшеница и ечемик. За рекорда са били заделени две съседни ниви с обща площ от около 700 хектара.
 
 
Стартът е даден на 11 април, а след точно 24 часа тракторът с теглената от него сеялка финишира, след като са засети 502 хектара с два различни хибрида царевица. Предишният рекорд от 448 хектара е поставен с 24-редова машина с централно подаване на семената, докато Tempo L е с 16 реда и индивидуално подаване на семена, тор и препарат за растителна защита, при средна скорост от близо 20 километра в час. 
 
 
Постижението е още по-изключително като се има предвид прецизността, с която работи Tempo L. Независимо от почвата, наклона и посевния материал, машината гарантира равномерно разпределение на семената. Огромният резервоар от 5000 литра за гранулиран тор позволява безпроблемна работа, а посевният материал се поставя в индивидуални 100-литрови резервоари за всеки ред. До тях има и по-малки резервоари за евентуално добавяне на препарат за растителна защита. Тази система гарантира, че всяко едно семе попада на еднаква дълбочина в земята, както и на еднакво разстояние от съседното. И това при високата скорост от 20 километра в час!
 
Едно е да засееш, но резултатът от сеитбата става ясен едва след няколко седмици. Два месеца след паметния 12 април царевицата се е развила почти идеално, въпреки не съвсем благоприятните метеорологични условия. Веднага след сеитбата е имало силна дъждовна буря, след това е паднал сняг, а от средата на май почти не е валяло. Все пак растенията са достигнали 75 см височина и са развили задоволителна листна маса. Но най-важното е, че между тях няма празнини, нито пък има т.н. дублети, при които две семена попадат прекалено близо едно до друго. Поглеждайки това зелено море, оставаш със затаен дъх на преклонение пред инженерното постижение на шведската компания.
 
 
Това, което отличава Tempo L от други сеялки, е системата за подаване на семената. Вместо да падат свободно в почвата, при което невинаги се спазва разстоянието, тук всяко семе бива "изстрелвано" под налягане по тръбичка, която опира в земята и така попада на точното място. И всичко това – разстояние, дълбочина, торене и третиране срещу неприятели, се управлява от модул с плосък екран в кабината на трактора, удобен за ползване дори при по-висока скорост и неравности по полето. Електронната система дава информация за всяко едно семе, посято от машината, както и за състоянието на дозаторите и резервоарите.
 
 
С Tempo L е възможна сеитбата на царевица, захарно цвекло, соя, слънчоглед, памук и други култури, което прави машината идеална за всяка ферма. Телескопичната централна ос, управлявана от кабината на трактора, позволява колелата да са винаги в оптимално положение спрямо редовете на сеялката. И въпреки огромния си капацитет на полето, Tempo L се сгъва до 3 метра ширина, което позволява безпроблемния й транспорт на пътя.
 
„Този световен рекорд е ясно доказателство за капацитета и прецизността на нашата машина", изтъкна Матиас Ховнерт, директор продажби и маркетинг във Väderstad.  
 
Официалният вносител на Väderstad в страната е Тайтън Машинъри България.  Повече информация може да получите на http://titanmachinery.bg/, както и на телефон 02/ 97413525