Европейският парламент може да изпрати в България проверка, която да установи как се усвояват евросредствата. Това стана ясно по време на последното заседание на комисията по бюджетен контрол в ЕП. Предложението дойде от председателя на комисията Моника Холхаймер. 

Важното - чуйте в AgriПодкаст

От Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ съобщиха, че разследват 29 случая на вероятни злоупотреби с европейски пари и корупция в България. Много от разследванията са започнали благодарение на сигнали от НПО-та, анонимни граждани и от пресата.
Осем случая в страната ни са приключени от ОЛАФ през миналата година и властите са получили препоръки за финансови санкции, като нарушенията са за общо 35 млн. евро.

Най-често злоупотреби се срещат при еврофондовете за развитие на селските райони, където се засича фиктивна дейност, както и при фалшивите къщи за гости. Не се съобщава какви точно са въпросните 29 сигнала за измами, но стана ясно, че в България се правят ежегодни проверки и одити.

В изказванията на представителите на парламентарни групи ЕНП заяви, че независимо кой управлява, съмненията за злоупотреби трябва да бъдат разследвани.
Според тях често българската организирана престъпност се насочва към усвояване на средства за земеделие.
Социалистите и демократите посочиха примери за установени нарушения у нас от последните месеци и призоваха за разследвания и търсене на отговорност.
Зелените добавиха, че обществените поръчки в нашата страна се печелят от тесен кръг фирми без състезание и попитаха как САЩ, журналисти и българите виждат това, което Европейската комисия не забелязва.

От "Идентичност и демокрация" посочиха, че 20 на сто от разследваните случаи от ОЛАФ са в нашата страна.
Представители на Еврокомисията съобщиха, че след оповестяването на санкциите от САЩ незабавно са поискали проверка дали засегнатите получават средства от ЕС. Българските власти са проверили и са отговорили отрицателно.
От ЕК отбелязаха, че българската система за проверка на съмнения за злоупотреби с европейския бюджет работи добре и това е потвърдено в оценка на Европейската сметна палата, пише offnews.bg. 
От отдела на ЕК по земеделие поясниха, че в последните три години у нас са извършени 13 проверки.  Представител на отдела посочи, че по повод т.нар. "къщи за гости" се очаква решение дали ще бъдат възстановявани средства от българския държавен бюджет, или парите ще бъдат върнати от собствениците на неправилно финансираните от ЕС имоти. По неговите думи нарушенията с плащането за отглеждане на селскостопански животни са постоянни.
От отдела по сближаване добавиха, че предстои проверка на качеството на изпълнените проекти и на това как се подбират проектите за европейско финансиране у нас.

От отдела по регионална политика съобщиха, че работят с данни за злоупотреби по жалби, съобщения в медиите и по сигнали от анонимни граждани. От този отдел отчетоха, че българското законодателство допуска злоупотреба с правото на обжалване на резултатите от обществените поръчки и това е било използвано от властите в опит да пренасочват средства например от железопътни проекти към строеж на пътища. Целта е била да се възползват местни фирми, но комисията е отказала.

Представител на ОЛАФ съобщи, че за миналата година службата е препоръчала на българските власти действия по седем случая на нарушения за общо 35 милиона евро от ЕС. В някои от случаите се е препоръчвало възстановяване на суми, а в останалите - повдигане на обвинения.

От 12 препоръки на ОЛАФ за предаване на извършители на измами на съд, половината са били оспорени, три са отхвърлени от съда, и по една препоръка е повдигнато обвинение.
ОЛАФ отчита като проблем на българското законодателство това, че ако извършител на злоупотреба с европейски средства е юридическо лице, може да се наложи само глоба.