300 350 000 лв. подкрепа на земеделските стопани с национални средства за цялата 2023 г. са разписани в бюджета на Държавен фонд ”Земеделие”. В същото време от агроминистерството изчисляват, че в държавния бюджет за годината, е нужно да бъдат заложени 770 000 000 лв. за държавни помощи в сектор „Земеделие”.

СЕУ най-накрая заработи

В депутатско питане към служебното ръководство на министесрството се акцентира, че общо ангажираните средства от текущите приеми за 2023 г. само до момента надвишават с 20% планирания и приложен бюджет от служебното правителство.

Земеделското министерство предвижда и през настоящата година прилагане на помощ заради руската агресия в Украйна, която да е в размер на 426 000 000 лв. През март Министерският съвет одобри 50% от сумата. И впоследствие имаше прием по мярката и изплащане на помощта. Земеделците обаче чакат и останалите средства.

В становището си до Министерството на финансите Министерство на земеделието посочва, че е необходимо да се осигурят останалите 50% от средствата – 213 000 000 лв., с които след нотификация на схемата пред ЕК, земеделските стопани ще могат да бъдат подпомогнати във втората половина на годината”, отговарят от земеделското министерство.

От друга страна, необходимостта от по-голям бюджет засяга и предстоящите пренотификации пред ЕК на по-голяма част от действащите държавни помощи за периода 2023-2029 г., заради влязлото в сила ново законодателство за държавните помощи. Секторът обаче очаква бюджетите на помощите за новия период да бъдат обновени спрямо инфлацията и като цяло увеличените разходи за производство.

Пред Агри.БГ изпълнителният директор на Асоциацията на свиневъдите в България Димитър Михайлов вече изрази сериозни притеснения, свързани с пренотификацията на помощта за хуманно отношение. По думите му не са провеждани исканите в продължение на месеци срещи за експертно обсъждане на бюджета по схемата, а крайният срок изтича в последния ден на юни.

„Предвид ръста на инфлацията и съответно повишаване на стойността на разходите за производство на селскостопанска продукция, е необходимо и увеличаване на бюджетите по отделните помощи, които се формират на база разходи по технологични карти, инвестиционни разходи, предоставяне на субсидирани услуги и други”, отчитат също от земеделското министерство, но признават, че въпреки това сумата за държавни помощи в земеделието остава непроменима в Законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2023 г.

Означава ли това, че ще се изпадне в невъзможност за изпълнение на плановете за държавните помощи? Как ще минат дебатите по бюджета, какво финално ще се гласува от Народното събрание, ще има ли редовно правителство.., все въпроси, на които не може да се даде отговор сега, но в същото време времето си тече - сроковете изтичат.

Министерството на земеделието ще продължи да настоява за увеличаване на бюджета за подпомагане на сектор „Земеделие”, но на този етап преди приемане на Закона за държавния бюджет за 2023 г., годишните бюджети по държавните помощи се предвижда да са при досега прилаганите нива, в рамките на определения ресурс в проекта за държавния бюджет”, пишат за финал в отговора си от агроминистерството.