Феноменът на блокчейн скоростно се налага във все повече сфери на човешката дейност, а в контекста на амбициите на Европейската комисия да дигитализира селското стопанство и да въведе инструменти, които да са щадящи за околната среда, тези технологии са явен тренд.

Агроиновации: Още ли се плашат фермерите от блокчейн технологиите?

2020-а година ни научи, че използването на наличните ресурси и ползите от интернет и дигитализираните инструменти са повече от необходими. Кризата с пандемията даде възможности, които досега не бяха осъзнати напълно, а използването на ресурсите, които до момента се неглижираха, даде печеливша формула на много фермери по света. 

Селското стопанство и производството на храни също не бе подминато. Този сектор на икономиката е считан за тромав и консервативен, но експертите са убедени, че щом даден инструмент се окаже ефективен, фермерите непременно ще се обърнат към него и тогава вълната ще е безапелационна. 

Качеството и количеството на храната в световен мащаб намалява и затова все повече се говори за увеличаване на продукцията и справяне с осигуряването на прехраната на увеличаващото се население на планетата. 

Този голям проблем може да се раздели на три части: производство, доставка и продажби. Производството на храни, естествено, започва във фермите. Селското стопанство винаги се е оценявало с високия си риск – природни бедствия, лоша реколта, болести и т.н. – това директно се отразява на продукцията на стопанството. 

В същото време COVID-19 показа, че гъвкавостта е от особена важност. 

 

Модерното селска стопанство е в стегната хватка на модела производител-дистрибутор-краен потребител. Големите производители често са организирали индустриално производство в развиващите се страни и за да пласират продукцията си имат мащабни дистрибуторски мрежи, чрез които продават храната по целия свята.  

И без изолацията, малките производители са затруднени да продават директно своята продукция на крайните потребители и се налага да разчитат на прекупвачи и дилъри, които изкупуват създаденото във фермите на изключително ниски цени.

Големите корпорации имат възможност да произвеждат евтино и по много, като задръстват дистрибуторските канали с некачествената си стока, която не винаги се изяжда в крайна сметка. Като се резултат се появи и нов проблем: изхвърлянето на милиони тонове храна - поредният проблем, за който се говори от няколко години. 
Ресурси като гориво и тор се използват, за да се произведе и достави храна, която така и не се консумира, създавайки огромни планини от отпадъци.

За щастие новите технологии като блокчейн,предлагат дори финансови инструменти, които предоставят на фермерите навременна и пълна отплата за техните усилия, без контакт с хора. 
По този начин ще се избегнат възможните рискове, а животът на фермерите става по-лесен. 

Блокчейн дава възможност на фермерите да се свържат с търговците. Пълно или частично плащане може да се направи веднага и това гарантира на фермерите приход без да има възможност някоя от страните да наруши договора и без натиска на пазара.


Това става чрез смарт контракт. Това е договор, който е сключен с използване на блокчейн технология. Чрез нея се гарантира автоматичното изпълнение на правата и задълженията по договора (самоизпълнение), щом настъпят уговорените от страните условия. Наличието на създадената облигационна връзка, начинът и времето на изпълнение се удостоверяват от самата система по неоспорим начин. Промените са невъзможни, защото ще нарушат вече създадената верига. Информация за съществуването и изпълнението на договора имат всички останали участници в системата, което валидира по безспорен начин тези факти.

Благодарение на смарт контрактите фермерите могат да получават пари за продукцията си през цялата година, а не само когато са събрали реколтата и веднага трябва да я пласират. 

Използвайки системите за калкулация, които са основани на смарт контрактите е далеч по-безопасно да се работи с предварителни заявки, хранителни кошници и клубове за пазаруване, казват експертите. 

Без блокчейн купувачът трябва да поръча доставката, да плати на брокера и за сертификатите, необходими за внос от съответната държава. Смарт контрактът освобождава фермера от дългата верига на прекупвачи и всякакви други участници в процеса, което път намалява финалната цена на стоката за купувача.  

Внедрявайки блокчейн технологията в продукцията, сертификацията и всички процеси на производството на храна създава прозрачност в иначе не толкова прозрачната система и дава възможност на потребителя да подкрепя производители, които иска. Това е особено важно за малки производители, които предлагат органична и качествена продукция. По този начин може да се види кой произвежда храната ни.

Блокчейн технологиите в селското стопанства позволяват на потребителите да сканират баркодовете на продуктите в супермаркета и веднага да видят цялата верига от фермера до магазина. 

Така се намаляват техническите трудности и да облекчат живота на фермерите. А така нашата храна и нашето здраве ще станат далеч по-качествени и добри.