За шеста поредна година, в землището на село Търнава, с песни на уста и по стар български обичай беше открита жътвената кампания в община Тунджа. Организатори на събитието, по традиция, бяха фирма Пеликан Агро” ЕООД, община Тунджа и кметството на село Търнава.
 
Жътвата в Тунджанско започна на полето на фирма „Пеликан Агро“ ЕООД, с управители Таня и Теодор Тодорови, с благорност към земята, зърното и хляба. Компанията е създадена през 2011 г., като стартира дейността си с 2300 дка. За няколко години с бързи темпове успява да стопанисва около 22 000 дка земеделска земя в землищата на общините Тунджа и Стралджа.
Фирмата притежава собствена складова база, разположена на площ от 30 дка. „Пеликан Агро ЕООД разполага с модерна обработваща и прибираща техника, а също така прилага добри земеделски практики.
 
 
„За нас този ден е много специален, тъй като за шеста поредна година откриваме кампанията, съвместно с община Тунджа. Това стана традиция и празник не само на село Търнава, на нашата фирма, но и на цялата община, която е и най-голямата община, с най-много обработваема площ в България. Това само по себе си означава, че е най-значимата община, що се касае до земеделска продукция. Нашето семейство много се радва, че е организатор на това откриване“, каза Теодор Тодоров, управител на „Пеликан Агро“ ЕООД. 
 
Сред официалните гости на ритуалната церемония бяха Георги Георгиев, кмет на община Тунджа, Димитър Иванов, областен управител на Ямболска област, зам. -кметът Георги Чалъков, секретарят на общината Андон Кръстев и кметът на село Търнава Андон Матев.
 
Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий в съслужие с отец Стоян, отслужи благодарствен молебен за спорна работа, добра реколта и успешни добиви.
 
Ритуалът „Зажънване“ представиха самодейци от клуб на пенсионера „Доверие“, село Чарган. Ето какво ни разказа най-младият жътвар - Тиара Аврамова, за същността на ритуала. 
 
„Навремето така бабите и дядовците са си изкарвали хляба. Обичаят е всички баби и дядовци да се облекат в народни носии и да дойдат тук да жънат. Прибират зърното, мелят го и се прави хлябът“, каза тя.
 
С песни на уста, облечени в традиционни тунджански носии и забрадени с бял пешкир, жътварите нагазиха в нивята и с помощта на сърпове и паламарки събраха първите натежали житни класове. По стара българска традиция пръв зажънва човек „с лека ръка” или най-възрастният и опитен жътвар. Неговото име е Никола Казлачев.
 
 
„Обичаят символизира началото на прибирането, хляба на народа. Както казват „Ден година храни“, сега реколтата набързо се прибира, а преди това продължаваше над месец. Малки и големи участваха и прибираха хляба на народа. В последствие с напредването на техниката, когато излязоха комбайни, ситуацията се промени и техниката пое задълженията на старото поколение“, каза той пред Фермер.БГ.
 
Събраните житни класове прерастнаха в снопи, които както повелява традицията, бяха дадени на собствениците на полето – управителите на фирма „Пеликан Агро“ ЕООД. Те ги откупиха с желязна пара, което е символ на здравето и силата.На официалните лица беше поднесена и ръкойка от класове, премесена с полски цветя и завързана с червен конец. Поверието е, че тя трябва да се окачи до иконостаса, където престоява чак до другата жътва. Спазвайки традицията, ръкойката носи на дома здраве и е символ за по-голям урожай. Тогава зърното от брадата се стрива и заедно с другото семе се посява.
 
Тази година обаче беше сложна за земеделските производители. Много от тях не се надяват на много добри резултати, заради стреса при културите, продиктуван от влажната пролет и последвалия дълъг период без дъжд. 
 
„Най-голямото предизвикателство е да приберем реколтата. Всичко друго ще си дойде на мястото. Това е плод на целогодишния ни труд, затова го правим и като празник, защото сега берем плода и каквото сме си посяли, това ще си пожънем. Важно е да го пожънем, защото ако започнат валежи, това ще възпрепятства работата, ще влоши качеството на зърното, което не е добре за всички нас като производители“, споделиха управителите на „Пеликан Агро“ ЕООД.
 
 
Празникът продължи в парка на селото, съпроводен от богата програма с песни и танци, в изпълнение на самодейци от селата Чарган, Могила, Победа, Тенево и Стара река. На всички присъстващи беше раздаден и курбан за здраве от „Пеликан Агро“ ЕООД.
В рамките на събитието се проведоха два конкурса – за детска рисунка на тема „Жътва“ и за обреден хляб. 
 
Присъстващите имаха възможност да разгледат пресъздаването на детската представа за жътва на платно и да купят рисунка с благотворителна цел. Събраните средства от всички творби ще отидат във Фонда за стипендии и еднократно финансово стимулиране на ученици, студенти и младежи от община Тунджа.