Когато животновъд и пивовар решат да си сътрудничат, се получава нещо нестандартно. Това е причината, поради която кравите във фермата на Магдалена и Сеп Далер в швейцарското село Блинденау да получават специално отношение. Те се разхождат безгрижно из пасищата, след това полягат на дебела постелка за почивка и получават интересна добавка към хранителния си режим - бирена мая, съобщава Agroklub.
Радост в краварника: Семейство посрещна телета тризнаци
Фермата на Магдалена и Сеп се казва Kabierhof. Името й идва от немската дума за теле (kalb) и бира (bier). В стадото има около 30 говеда смесена порода, като обикновено майката е Brown Swiss. Това е порода, характеризираща се с високо качество на месото и млякото. Отелването е лесно благодарение на широкия таз, което значително улеснява работата на фермерите. Кравите Brown Swiss са лесни за поддръжка и управление, но и много адаптивни към метеорологичните условия. Рано навлизат в лактация, дават мляко с изключително качество и живеят средно по-дълго от другите породи. Поради тези причини кафявата крава е първият избор на семейство Далер. Те я кръстосват с няколко други породи: Лимузен, Ангус, Вагю, Обрак и Шароле, с цел получаване на месо с изключително качество.
Семейство Далер имат около 12 хектара земя около фермата си. Пасищата представляват 45% от тях. На един хектар се отглежда зърно за бира, които се използва от пивоварна в близко село. В пивоварната се произвеждат странични продукти като остатък от малц след пресоване, закваска за бира (смес от вода и бира) и бирена мая, които се утаяват на дъното на резервоара за съхранение. Така един ден животновъдът и пивоварът сключват споразумение за дългосрочно сътрудничество и остатъците от производството на бира започват да се използват във фуража на животните.
Магдалена и Сеп хранят кравите си с тези странични продукти вече 25 години. Дажбите, които приготвят за кравите си, включват сено с богата структура, смес от зърна, малцови люспи и др., които помагат за храносмилането и намаляват нивата на метан.
Кравите на Далер харесват бирената мая. Те ядат около 5 кг от нея всеки ден.
Не се притеснявайте, кравите не се напиват, защото микроорганизмите в търбуха разграждат целия алкохол, казва Сеп Далер.
Любопитно е да се отбележи, че когато семейството започва да продава месото от крави, хранени с бирена мая, то се сблъсква с неодобрението на потребителите.
Мнозина смятаха, че упояваме кравите, спомня си Сеп.
С тестове в лаборатория той успява да докаже, че кравите не са упоени. Те не усещат алкохола, поради сложната им храносмилателна система. Освен това бирената мая се счита за пробиотик и помага при стомашни проблеми. Тя съдържа микроорганизми, които спомагат за поддържането на правилната функция на храносмилателната система. Полезна е за кожата и окосмяването на тези животни. Затова кравите в швейцарската ферма се масажират два пъти на ден, сутрин със закваска и бирена мая, а вечер с рапично масло.
Семейство Далер предлага на гостите на фермата да дегустират продуктите, които произвежда. Над хамбара е устроен малък ресторант, в който се предлагат прясно приготвено месо, зеленчуци и бира заедно с опознавателна обиколка на стопанството.
Килограм месо, произведено в Kabierhof, струва средно около 60 евро, а семейство Далер го продава директно на ресторанти и частни лица. То предлага смесени пакети на уебсайта си и използва умело директния маркетинг. Магдалена и Сеп се надяват делото им да бъде продължено от двамата им синове.
Вижте още:
Въпреки щедрите стимули швейцарските фермери намаляват
Момчиловци: Млечната връзка на България с Китай
0 КОМЕНТАРА