Животновъди от различни райони на страната излизат на поредния национален протест пред Министерството на земеделието и храните в 12 часа. Очаква се част от тях да останат на палатков лагер пред МЗХ за няколко дни, съобщи за Фермер.БГ Гошо Радев, член на УС на Асоциацията на млекопроизводителите. Според Радев броят на протестиращите животновъди няма да е много голям. Това обаче се дължи на факта, че стопаните имат изключително много работа и се възползват от хубавото време.
 
Много фермери ще присъстват в палатковия лагер на ротационен принцип – ще се сменят помежду си, за да се осигури постоянно присъствие в лагера, а в същото време да не изостава ежедневната им работа, уточни Радев. По негова информация протестът се организира от членове на УС на асоциацията, без съдействието на председателя Андриан Цаконски, който от своя страна не е съгласен с протестните действия и иска те да бъдат отложени след 14 април, когато ще се проведе общото събрание на животновъдите в Стара Загора.

Днес се очаква още в знак на протест срещу политиката на МЗХ по отношение на живтновъдния сектор, фермери да стачкуват на главен път Е 80 до село Горски извор, (Хасковско). Протестиращите ще блокират главния път със стадо овце.

С протестите си животновъдите не търсят някакви облаги. Те просто искат да получат това, което им се полага от държавата, за да се развива селското стопанство на страната ни. Исканията на фермерите остават непроменени –  те искат изплащане на субсидиите за литър качествено мляко за януари. Освен това те искат да има ясна стратегия за техния бранш. Държавата трябва да се намеси и по отношение на неоснователното падане на изкупните цени на месото и млякото като определи защитни цени на продуктите, смятат стопаните.