Месец октомври се отличаваше с по-ниски цени на едро на зеленчуците в Европа, включително и в България. Тенденцията на сезонното увеличение ще се усети към средата на ноември, посочват от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

В Европарламента: Докога фермерите ще могат да изхранват света?

Според експертите тази година започна с добри цени на зеленчуците в Европа през пролетта, но от летните месеци тяхната себестойност тръгна надолу. Това се усети най-силно с началото на есента.

У нас след двумесечен застой изкупните цени на зеленчуците тръгват нагоре, сочат прогнозни данни на Националния статистически институт (НСИ), цитирани от CAPA. Най-голямо е очакваното увеличение при доматите – с 0,15 лв. до 0,85 лв./тон. Цените на краставиците и пипера също са нагоре, но с 0,10 лв., достигайки съответно 0,85 лв./тон и 0,70 лв./тон.

Анализатори: „През октомври европейските домати са с 20% под средната цена за последните 5 години.“

Най-евтини са доматите на едро в Холандия и Испания – 0,65–0,75 евро/кг. Като фактор анализаторите посочват голямото предлагане в резултат на благоприятния, топъл сезон и добрата реколта.

През миналия месец цените на пипера продължиха пътя надолу, като в основите европейските производители – Испания и Холандия, те достигнаха 0,85 евро/кг. Краставиците също се котираха по-евтино в цяла Европа, като на холандския пазар те се търгуваха на 0,45 евро/кг, а на испанския – 0,60 евро/кг.

Анализаторите цитират данни на Министерството на земеделието (МЗХГ), според които през 2018 г. 3,4% от обработваемата земя в страната е използвана за зеленчукопроизводство. Има увеличение на площите от 1,2% спрямо 2017 г., като най-голям е приносът на откритите площи.

Анализатори: „През 2018 г. доматите заемат почти половината от оранжерийното производство у нас – 48%. Тенденцията е от 2013 г. насам. 

Родното производство на краставици също се възстановява до 59,8 хил. тона, след като през 2017 г. спадна до 39,2 хил. тона.

Прогнозите за 2019 г. са общите площи с домати, пипер и краставици да се задържат около 7,75 хил. ха. Полските домати вероятно ще останат около 3,8 хил. ха, при пипера е възможно леко увеличение до 3,1 хил. ха, а при краставиците не се очаква промяна – 0,85 хил. ха.