В София МВР се е приготвило да посрещне тази нощ и рано сутринта, протестиращите фермери - с тежки бронирани машини разположени на околовръстното . Днес по-рано изключитено засилено полицейско присъствие имаше в Сливен , Нова Загора , Стара Загора , Пазарджик и София.


Разтревожени от очертаващите се в петък масови протести на студенти, природозащитници и зърнопроизводители в София, управляващите предупредиха днес кмета Бойко Борисов да внимава.

Министърът на вътрешните работи Михаил Миков е изпратил писмо до кмета, съобщи пресцентърът на министерството. Министърът разполага с информация, че на 19 и 20 декември 2008 г. предстои шествие на зърнопроизводителите със земеделска техника. "Считам за свой дълг да Ви информирам, че допускането на територията на столицата на 500 земеделски машини и 100 леки коли ще създаде сериозни затруднения за движението в града", се казва в писмото. Министърът напомня, че по същото време и на други протестиращи групи са разрешени по различни поводи протестни действия по различни маршрути, но събиращи се на мястото на протеста - Народното събрание.

 

Има условия за пътно-транспортни произшествия и безредици, както и затруднения за всички граждани и гости на столицата, пише министърът. "Едновременното провеждане на няколко значими мероприятия в столицата" щяло да ангажира огромен ресурс на МВР и да затрудни ефективното осигуряване на обществения ред и спокойствие. Той призовава Борисов да изпълни законовото си задължение по чл. 12 ал. 1 от Закона за събранията, митингите и манифестациите и да промени "времето, мястото и пътя за движение на протеста на зърнопроизводителите с оглед осигуряване на безопасността на движението, както и да бъдат предприети всички останали необходими мерки в тази връзка, за да не се нарушават правата на другите граждани".

 

"Аз съм се погрижил за софиянци и съм забранил тежкотоварните машини да влизат в София от 7 ч. сутринта до 21 ч., както е и според наредбата", каза за БГНЕС кметът Борисов. "Не съм го получил това писмо. Но Миков копира Станишев с това писане на писма. Защото няма нищо по-естествено от това да вдигне телефона и да ми се обади. И питам го Миков, защо не пише писма, когато София вечно се задръства от делегации", каза още Борисов. Той призива вътрешният министър да си подаде оставката заедно с премиера Станишев, когато министър-председателят се върне от Брюксел. 

"Защото само космонавтите не са стачкували в София", посочи кметът и определи писмото на министъра като популизъм.

   Призоваваме всички недоволни социални групи - работници, учители, ученици, природозащитници, земеделци, пенсионери, всички граждани - да се присъединят към нашия протест. Ние имаме нужда от вашата помощ, в справедливата борба, която сме повели!". В следобедните часове на същото място би трябвало да дойдат и зърнопроизводители от цялата страна, които в момента карат селскостопанска техника към София. Фермерите протестират заради неизпълненото обещание да се предвидят 378 млн. лв. в новия бюджет. Народните представители им предвидиха 211 млн. В декларация екосдружнията пък заявяват, че "политическият климат в държавата е нетърпим, а злоупотребите с човешки, природен и интелектуален ресурс трябва да бъдат платени от управляващите с доброволно напускане на постовете на властта, поради липса на качествата нужни за управлението на страната".