Жътвата на пшеница в Сливенско започна и в четирите общини на областта. Към момента средният добив е 327 кг/дка. В община Нова Загора от засети 208 300 дка с пшеница, вече са прибрани 12 800 дка. Прибран е и 60% от ечемика в областта. Средният добив е 330 кг/дка.По информация на Общинската служба по земеделие и гори заради дъжда в определени райони на областта жътвата се е забавила. Най-малко е било количеството дъжд в сливенското село Тополчане - 2 л/кв.м, и в новозагорското Любенова махала – 5 л/кв.м. Най-много дъжд през последните два дни е валял в село Старо село – 58 л/кв.м и в село Малко Чочовен - 46 л/кв.м. Няма унищожени площи от градушки.

В същото време зърнопроизводители сигнализираха, че падналите дъждове на територията на област Видин ще забавят жътвата поне със седмица. Прибирането на ечемика пък също няма да приключи до края на тази седмица. Сега влагата е много голяма. За да започне жътвата е необходимо да спрат валежите, както и влажността на зърното да падне до 11 – 12%. Във Видинския регион очакваният добив от пшеница е около 400 кг от декар. Дъждът в региона се отразява изключително благоприятно на пролетниците – царевица и слънчоглед, коментираха производители.

Със същото обаче не могат да се похвалят в южните райони на страната – Раковски, Димитровград, където не е валял стабилен дъжд месеци наред. Пред Фермер.БГ зърнопроизводителят Митю Вълчев от Димитровград каза, че към момента пролетниците са в добро състояние, но до края на тази седмица е необходим много дъжд, тъй като в противен случай реколтата е обречена. По негова информация в района последните дъждове са били в края на март – 21 л., през април – 7 л., през май – 3 л. 5 л.  са паднали преди два дни. Тези количества обаче, на фона на голямата суша, са абсолютно незначителни за зърнената реколта. В момента е необходимо да паднат поне 45 – 50 литра дъжд, за да окажат благоприятно вличние върху пролетниците.

© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!