Променливо време, като в началото на периода ще има наднормени температури и средноденонощни стойности над биологичния минимум, необходим за вегетацията на пшеницата и ечемика, прогнозират за следващите седем дни от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

ГласувайтеДа се разреши ли поставянето на фотоволтаици на земеделска земя?

Агрометеоролозите отчитат, че след високите за сезона температури в края на първото десетдневие на декември, последвалото застудяване е довело до затихване и прекратяване на вегетационните процеси при есенните посеви в по-голямата част от страната с изключение на места в южните райони и по Черноморието.

През следващия период агрометеорологичните условия отново ще се определят от променливо време. При зимните житни култури ще се наблюдават фазите поникване и начало на листообразуване в Силистра, Карнобат, Долни чифлик и Кюстендил, трети лист в Кнежа, Николаево и Търговище и фаза братене във Бъзовец и Новачене. 

През втората половина от периода ще настъпи промяна в агрометеорологичните условия в цялата страна включително и по Черноморието, с изключение на крайните югозападни райони на страната. В полските райони се очаква съществено понижение на температурите, затихване и прекратяване на вегетационните процеси при пшеницата и ечемика. 

Критични минимални температури за късно засетите житни посеви не се прогнозират.

През периода повишеното съдържание на влага в орния слой ще ограничава възможностите за извършване на сезонните почвообработки. През втората половина от периода не се прогнозират валежи и условията ще позволяват провеждането на фитосанитарните дейности при трайните насаждения.