Ранните сортове кайсии в ЗК „Нива – 93“ в силистренското село Проф. Иширково вече са обрани, съобщи председателят на кооперацията Велика Славова.

И на вас ли ви "отрязаха главите" по 4.1.2?

Събраното количество е около 200 тона, очакват се 1200 тона. Земеделската кооперация е най-големият производител на кайсии в региона. В нея се отглеждат 1100 дка с 5 вида от ароматния плод, 500 дка сливи и по 100 дка череши и праскови.

Добивите от ранните кайсии са по-ниски заради сланите през пролетта. Кооператорите очакват с напредване на беритбата количествата да се увеличат. Велика Славова прогнозира добиви от над 1 тон от декар кайсии. 

Велика Славова: Тази година пазар за кайсиите има. Цената на килограм в момента е 1-1,20 лв. Количествата за ракия се изкупуват на 0,40 лв./кг, но вече има оферти на по-високи цени.

Слънчевият плод се търси, тъй като реколтата в съседните държави е по-слаба. В момента румънски търговци изкупуват сериозни количества кайсия от Силистренско.

„До момента сме обрали черешите и част от кайсиите. Успяхме да ожънем ечемика и рапицата. Сега прибираме едновременно пшеница, кайсии и люцерна. Това е напрегнат и натоварен момент за кооперацията“, обобщи още Велика Славова. 

Проблем е работната ръка, няма качествени хора. Прибирането на реколтата от кайсии изисква много ръчен труд и затова се наемат много работници от региона. Близо 22 000 дка са насажденията от този плод в Североизточна България.