Дъждовете и градушките унищожиха около 60% от тютюна в няколко населени места в Силистренска област. Това съобщи Цветан Филев председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010), цитиран от БНР. 

Готови ли сте? Стартират теренните проверки 

Една трета от тютюна от тазгодишната реколта вече е по складовете на стопаните. За разлика от миналата - тази година има недостиг на работници.
Въпреки лошите атмосферни условия през последните месеци, тютюнопроизводителите се надяват на по-добри добиви в сравнение с миналата година, каза Цветан Филев.  

"Всяка година и всеки път, когато говорим по този въпрос си даваме равносметка, че при много по-добри добиви като количество, като добив на декар, това рефлектира неминуемо върху по-лошо качество на тютюневата суровина, така че предстои да видим как ще се развие това интензивно по отношение на климатична обстановка лято", посочи председателят на НАТ-2010.

Сектор "тютюн" може би беше единственият, който не пострада значително по време на локдауна миналата година. Това лято обаче проблеми с работната ръка има, каза Филев, и допълни: "Ситуацията не е същата. Има липса на работна ръка. Вдигат се дневните надници, защото други сектори, по-конкурентни от нас, привличат тази работна ръка, и по-големите стопанства, които ползват наета работна сезонна ръка, страдат от липса на работна ръка".

По-големите тютюнопроизводители, които наемат работна ръка, се възползваха миналата година от еднодневните трудови договори. Тази година обаче има недостиг на сезонни работници, каза още Цветан Филев.