От 1 януари 2022 г. влезе в сила новото законодателство в областта на биологичното производство, след като прилагането му бе отложено с една година. 

Гласувайте: Как оценявате назначенията на поста заместник-министър на земеделието?

С Регламент (ЕС) 2020/1693 на Европейския парламен и на Съвета от 11 ноември 2020 г. се въведоха изменения относно биологичното производство и етикетирането на биологични продукти, които ще се прилагат от настоящата година.

Според Комисията правилата отразяват променящия се характер на този бързо нарастващ сектор. Целта на новия регламент е да се гарантира лоялна конкуренция между земеделските стопани, като същевременно се предотвратят измамите и се поддържа доверието на потребителите чрез следните мерки:

  • опростяване на правилата за производство чрез постепенно премахване на редица изключения и клаузи за неучастие;
  • укрепване на системата за контрол благодарение на по-строги предпазни мерки и стриктни проверки по цялата верига на доставка;
  • производителите от трети държави ще трябва да спазват същите правила като производителите в ЕС;
  • правилата за биологичното производство ще обхванат по-широк кръг продукти (напр. сол, корк, пчелен восък, мате, лозови листа, сърцевини от палмово дърво), като ще има допълнителни правила за производството (напр. за елени, зайци и домашни птици);
  • улесняване на сертифицирането за дребните земеделски стопани благодарение на нова система за групово сертифициране;
  • по-единен подход към намаляване на риска от случайно замърсяване с пестициди;
  • изключенията за производството в повдигнати лехи в парници постепенно ще бъдат премахнати.

През март 2021 г. Комисията стартира и план за действие в областта на биологичното производство за Европейския съюз. В плана се предвижда да се постигне целта на Европейския зелен пакт 25% от земеделската земя да се използва за биологично земеделие до 2030 г.