Климатичните промени не са фантастика, а реалност. В това може да се убедим по промяната в политиката на застрахователите. Конкретно, в чужбина вече се забелязва въвеждането на новини принципи на плащания към земеделците. Пример откриваме в Швейцария, пише lid.ch.

Министерството готви Гаранционен фонд за бедствия и пазарни сътресения

През тази година миналогодишният потоп в страната, когато падна огромно количество валежи, бе заменен от екстремна суша. Това накара застрахователите да се обединят около твърдението, че климатичните промени не са измислица на еколози, а настъпваща реалност, доколкото застрахователните събития поради екстремни климатични явления от единични случаи се превърнаха почти в норма.

Една местна застрахователна компания е проучила статистиката за последните 52 години. В периода от 1996 до 2021 г. е имало точно 9 години с повече застрахователни събития. Най-високите плащания са фиксирани през 2009 г. и през 2021 г., казва Адриан Еаби, директор на компанията.

Миналата година, освен с огромно количество валежи, фермерите се сблъскаха с най-разрушителната градушка от 140 години насам. Огромни градини с продукция буквално бяха пометени.

През настоящата година градушката отново не подмина швейцарците. Основният проблем на агросектора обаче дойде от сушата. В западните части на страната например за последните 140 години никога не е имало толкова суха година. В края на август 2022 г. щетите са оценени на 10 млн. швейцарски франка (около 20 млн. лв).

Зачестяващите от година на година бедствия провокират застрахователя да потърси модерно решение - автоматично агрозастраховане. То предлага на земеделците нескъпа, но проста застрахователна полица, с която ще може да се компенсират щетите от градушки, суши, наводнения и др.

Принципът й е прост. Ако има твърде много или малко валежи, не се прави експертна оценка. Изработва се индекс.

По думите на Хансуели Лусти, всяко отклонение на дългосрочния среден показател ще бъде повод за изплащане на средства на земеделците. За целта компанията ще състави индекси, които ще вземат предвид размера на площите и статистиката от последните 30 години.

Фермерите няма да са длъжни да съобщават за нанесени щети. Плащанията ще се нареждат автоматично, ако прагът е превишен или не е достигнат.

Така, дори земеделци, които не са понесли щети, също ще получат компенсация.

Това е добър стимул да се застраховат посевите, уверен е Адриан Аеби.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Септември и крайните срокове, които гоните

В защита на фермерите: България се обръща към кризисния резерв на Европа

Свиневъди получават втория транш по хуманно отношение без коефициент на редукция