Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) издаде и публикува в Системата за електронни услуги (СЕУ) 60 726 уведомителни писма за извършена оторизация и изплатено финансово подпомагане по схеми и мерки за директни плащания, базирани на площ за Kампания 2020.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

Земеделските стопани, регистрирани в системата, имат достъп до публикуваните писма от личния си профил. Дотам се стига от основното меню „Администрация“ – секция ”Справки” – поле „Кореспонденция“.

При изтеглянето на уведомителното писмо, то се счита за връчено, като от следващия ден започва да тече 14-дневен срок, в който при несъгласие, бенефициерите на ДФЗ могат да обжалват писмата по реда на чл.81 и чл.133, ал.1 от АПК.

 Бенефициерите, които все още нямат активиран достъп (регистрация) в СЕУ, могат да получат уведомителните си писма в Областна дирекция на ДФЗ по адрес на регистрация (за ЮЛ и ЕТ) или постоянен адрес (за ФЛ).

Чрез дигитализация на системите си, ДФЗ цели въвеждането на бърза и сигурна комуникация с бенефициерите.

В тази връзка се преустановява изпращането на хартиен носител на уведомителните писма, свързани със схемите и мерките на директните плащания.

В разработената индивидуална за всеки кандидат среда, се дава възможност за визуализация на електронни документи, уведомления и географски данни. В публичната част на системата са налични регистри и справки, нормативни документи, калкулатори, както и специализирана географска карта.