Първите южни региони в Русия пристъпиха към жътвата. Един от тях е Краснодарският край, където предстои да бъдат обработени около 1,6 млн. ха зимни и 1,9 млн. ха пролетни земеделски култури, информира agroinvestor.ru.

Представят новите сортове зърно на института в Генерал Тошево


По думите на губернатора на региона Вениамин Кондратев, жътвената кампания стартира по-рано от обичайното заради климатичните условия.

Ситуацията не бе от най-добрите: топла пролет и топло лято, северните райони бяха споделетени от суша. Поради това жътвената кампания бе започната две седмици по-рано. Жътвата трябва да мине максимално бързо, в кратки срокове – не повече от две седмици. Основната задата е зърното да бъде спасено, подчертава Кондратев пред „Интерфакс“.

Тази година се очаква да бъде повторен миналогодишния рекорд по реколта в Кубан.

Губернаторът Андрей Коробка заяви, че в северните райони на този край са регистрирани високи температури и ниска влажност на въздуха, в резултат на което загубите от реколтата възлизат на около 30%.

В същото време, отбелязва Кондратев, има райони с висока продуктивност, достигаща 9 т/ха, които ще компенсират по-слабата реколта в други региони.

Ставрополският край планира да стартира жътвата на зърнените култури в средата на юни, това съобщи на свой ред министърът на земеделието на региона Владимир Ситников.

Средната реколта при зимната пшеница се очаква да бъде 3.8 т/ха, което е с 10% по-нисък показател спрямо миналата година.

Само по себе си ранното прибиране на реколтата не влияе върху качеството и продуктивността, коментира вицепрезидентът на Руския зърнен съюз Александър Корбут.

По думите му сухото време кара зърното да зрее по-бързо, а също така и по-бързо да се рони. Щом жътвата е започнала, значи зърното е узряло. Върху качеството му влияят ред други фактори, допълва Корбут. Според него е рано да се говори за обеми.